Гонореята става все по-трудно лечима, предупреждават експерти. Наблюдава се по-широко разпространение в света на щам на гонореята, който е устойчив на антибиотици. Това води до риск от развитието на мащабна обществена здравна криза, прогнозира Световната здравна организация. 

 
Гонореята, или трипер, е една от най-често срещаните полово-предавани инфекции. Тя се разпространява чрез орален, вагинален и анален секс. Около 106 млн. души по света се заразяват всяка година.
 
Още преди година международен екип от учени алармира, че нов щам на предаващата се по полов път бактерия гонорея проявява резистентност към антибиотично лечение.
 
СЗО разпространи глобален план за действие за насърчаване на по-широка информираност, подкрепа, научни изследвания, увеличаване на усилията за превенция и мониторинг на затрудненото лечение на гонорея. 
 
Австралия, Франция, Япония, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство са сред страните, които отчитат случаи на гонорея, които не отговарят на прилаганото антибиотично лечение, което е последна възможност за лечение срещу трипер. Те са от развиващите се страни с добри системи на здравеопазване. Това означава, че по-бедните страни вероятно са изложени на още по-висока опасност, подчертават от СЗО.
 
Последиците от нелекуваната инфекция са сериозни. Може да предизвика безплодие, което засяга както мъжете, така и жените. Около половината от бебетата, родени от майки с гонорея, имат тежки инфекции на очите, които биха могли да доведат до слепота. Бременните жени с инфекцията са изложени на риск от спонтанен аборт или извънматочна бременност. 
NEWS_MORE_BOX
 
Симптомите на гонорея включват парене при уриниране и отделяне на секрет от вагината или пениса.
 
Ако бактерията стигне до други части на тялото, са възможни болки в ставите, подуване и скованост, поясняват експертите.
 
Според специалисти бактерията може да стане резистентна към антибиотици, в резултат на прекомерна или неправилна употреба на антимикробни агенти, както и нискокачествени варианти на тези лекарства. Установено е, че щамовете на гонорея имат особено добра способност да станат резистентни.
 
Затова експертите подчертават значението на превенцията на полово преносими заболявания - практикуване на безопасен секс, правилно и последователно използване на презервативи и ограничаване на броя сексуални партньори