Гонореята е сексуално-трансмисивно инфекциозно заболяване, причинявано от Грам-отрицателни гонококи от род Neisseriae gonorrhoeae. Гонококите проявяват афинитет към цилиндричния епител на лигавиците на цервикалния канал, уретрата, ректума и към многослойния невроговяващ епител на конюнктивата и фаринкса. Нелекувана, гонореята може да доведе до редица усложнения, сред които са тазово-възпалителна болест при жените, епидидимит при мъжете, инфертилитет, дисеминирана гонококова инфекция, гонококов ендокардит, гонококов менингит и др.

 

Тъй като в много от случаите гонореята протича безсимптомно, тя може да остане недиагностицирана и да доведе до развитието на усложнения. При жените Грам-отрицателните гонококи предизвикват ендоцервицит – възпаление на маточната шийка. Липсвата на диагноза и лечение води до протрахирано развитие на инфекциозния процес, който може да се усложни до тазово-възпалителна болест.


 

Тазово-възпалителната болест е полимикробно заболяване, чиито най-честите причинители са Neisseriae gonorrhoeae и Chlamydia trachomatis. Характеризира се с разпространение на инфекциозния причинител от влагалището към органите на горния генитален тракт – матка, маточни тръби, маточна шийка и яйчници. В началото липсва симптоматика, като симптомите се появяват при влошаване на състоянието – силна болка ниско в коремната област и в тазовата област, вагинално течение с неприятна миризма, диспареуния, дисурия, висока температура. Тазово-възпалителната болест е сериозно състояние, което нетретирано, води до възникването на тубо-овариални абсцеси, до фиброзиране на маточните тръби, което прави невъзможно осъществяването на оплождане и причинява инфертилитет (безплодие).

 

При бременни жени гонореята може да стане причина за спонтанен аборт, инфекция на амниотичния сак и амниотичната течност, преждевременна руптура на амниотичния сак (амниорексия), преждевремнно раждане. За да се избегнат тези усложнения се препоръчва изследване на всички бременни под 25-годишна възраст, които имат повишен риск за развитие на заболяването. Особено важно е назначаването на антибиотично лечение на бременната жена, тъй като гонококовата инфекция може да се предаде при раждане и на плода. При новородени гонококите най-често колонизират конюнктивата и водят до развитие на гонококов конюнктивит. Липсата на адекватно лечение може да доведе до слепота.

 

При мъжете гонореята се изявява най-вече чрез гонококов уретрит. Липсата на лечение при мъже може да доведе до епидидимит (възпаление на надсеменника) или епидидимо-орхит (възпаление на надсеменника и тестисите). Характерни симтоми на епидидимита са повишена температура, отпадналост, болка и подуване на скротума, дисурия, кървав еякулат. Както при жените, така и при мъжете, нелекуваната гонорея може да се усложни до инфертилитет.

 

В 0,5-3 % от случаите при мъжете и жените гонореята може да се усложни до дисеминирана гонококова инфекция, при която се открива наличието на гонококи в кръвния ток (гонококцемия). За разпространението на гонококите от първичните органи, които колонизират, към кръвта оказват значение както намалените защитни сили и физиолочините промени в организма (например промяна във вагиналното pH), така и факторите на вирулентност на гонококите. Пилите и външните мембрани протеини са фактори на вирулентност, които спомагат за адхезията (прикрепянето) на гонококите към лигавичните повърхности и притежават антифагоцитно действие, като ги предпазват от фагоцитоза от макрофагите и благоприятстват разпространението им в организма.

 

Дисеминираната гонококова инфекция протича в две фази. През първата бактериемична фаза, която протича през първите 2-3 дни на гонококцемията, се наблюдава полиартралгия, дерматит и теносиновит (възпаление на овлажняващата обвивка на група сухожилия – теносиновиум). Втората, локална фаза се презентира с артрит, които за разлика от този през бактериемичната фаза, е септичен и дава позитивни резултати при културелно изследване при 50 % от пациентите.

 

При пациенти с компрометирана имунна система, макар и изключително рядко, могат да се развият усложнения като гонококов менингит и гонококов ендокардит. Гонококовият ендокардит е доста рядко усложнение при гонококова инфекция. Характеризира се със засягане на аортната клапа и образуване на абсцеси около аортния клапен пръстен. Сред характерните симптоми на състоянието са температура, слабост, изпотяване, остра сърдечна недостатъчност в резултат на аортна инсуфициенция. При ненавременно хирургично лечение настъпва деструкция на аортната клапа и смърт.

 

В заключение, гонореята е високо контагиозно полово предавано заболяване, чието навременно диагностициране и лечение има огромно значение за избягване на тежките усложнения, които могат да се развият в резултат на инфекцията.