Според американски експерти, приемането на калций корелира с повишен риск от рак на простатата. Ракът на простатата е третата по честота причина за смърт от рак при мъжете от всички възрасти и на водещо място сред мъжете над 75 години. 80 % от мъжете над 80г. имат рак на простатата. 

 

Въпреки противоречивите резултати от многобройните научни изследвания, учените са на мнение че жизненоважния за човешкия организъм микроелемент може да повиши или да намали риска от някои онкологични заболявания. Предишни изследвания са показали, че прекомерния прием на мултивитамини повишава риска от онкологични заболявания на простатата.


Изследователи от държавния университет в Колорадо (САЩ) проучвали връзката между приема на калций и риска от образуване на тумори в простатната жлеза.

 

Били анализирани данни от 27 293 мъже, при 298 от които била установена някаква форма на рак на простатата. Всеки един от доброволците преминал през медицински преглед и попълнил въпросник относно хранителните си навици и предпочитания.

 


Калцият е един от най-изобилстващите минерали в човешкото тяло. Той съставлява около 1, 5% от общото телесно тегло. Костите и зъбите на човек съдържат 99% от общото количество калций в организма.

 

Основните източници на калций са зеленчуците (19%), зърнени култури (15%), соя (12%), плодове (7%) и риба (6%), както и млечни продукти (17%).
 

 

Оказва се, обаче, че освен към поддържането на здравината и плътността на костите, калцият има отношение и към туморогенезата.

 

При мъжете, които приемали най-голямо количество калций (659 мг / ден), вероятността от развитие на онкологично заболяване на простатата е с една четвърт по-висока, отколкото при тези, които приемат до 210 мг / ден от микроелемента.
Освен това, при мъже с по-ниска от средната телесна маса (22,9 kg/m3), които редовно приемат калциеви добавки, рискът от развитие на злокачествени тумори на простатата е особено завишен.

 

Данните от изследването показват, че по-слабите мъже, които приемат калциеви добавки са два пъти по-застрашени от заболяването от тези, които са със сходно тегло, но приемат по-малко калций.

 

„Резултатите от нашите проучвания категорично показват, че калциевите добавки повишават риска от злокачествени тумори на простатата, особено при мъже с нисък индекс на телесната маса. Получените данни съответстват с тези, получени при предишни проучвания. В бъдеще, бихме искали да установим, какви са точните механизми, по които метаболизирането на калция в човешкото тяло, влияе върху туморогенезата.“ заявяват авторите на изследването.Подробни резултати от научния труд са публикувани на интернет страницата на изданието Cancer Research на1-ви юни, 2010.