Инфектирането с генитален херпес в последствие повишава риска от заразяване с ХИВ, изясниха учени. Група учени от различни изследователски центрове успяха да обяснят защо засегнатите от херпес симплекс втори тип (генитален херпес) са по-застрашени от заразяване със СПИН, дори когато не страдат с години от рецидиви. Материалът е публикуван в научното списание Nature Medicine.


И преди беше ясно, че наличието на вируса, причиняващ генитален херпес, статистически се свързва с повишаване на риска от заразяване с ХИВ 2-3 пъти. Предполагаше се, че това е свързано с пораженията, които нанася вирусът на кожата на половите органи и намаления локален имунитет, което допуска навлизане на смъртоносния вирус.
Клинични изследвания доказват, че дори гениталният херпес успешно да е излекуван и кожата да се е възстановила, това не води до намаляване на риска.


Изследването на американските микробиолози показва, че вероятността от заразяване с ХИВ на фона на гениталния херпес се повишава, заради това че херпесният вирус предизвиква приток на имунни клетки в кожата.  CD4-клетките, които се поразяват от ХИВ-вируса, се струпват в засегнатите от херпеса кожни участъци  във висока концентрация, от 2 до 37 пъти над нормата. Тяхното число не пада продължително време.

CD4-клетки от своя страна често два пъти повече водят на повърхността на кожата белтъците  CCR5 или CXCR4, които ХИВ-вирусът използва, за да проникне в Т-лимфоцитите.


Освен това около  CD4-клетките в засегната кожа се повишава концентрацията на дермалните дендритни клетки с белтъците  DC-SIGN на повърхността, които ХИВ-вирусът използва, за да стигне до лимфоцитите.


Това комплексно действие и механизми обясняват защо засегнатите от генитален херпес са подложени на по-голям риск от заразяване с ХИВ.