От 2017 г. децата под 15-годишна възраст се нуждаят от 2 дози на ваксината срещу HPV – човешкият папилома вирус. Ново изследване от Бостънския медицински център, публикувано в реномираното списание STD Journal, е първата научна публикация, демонстрираща клинични доказателства, подкрепящи препоръките на здравни организации по целия свят за двукратно поставяне на HPV ваксината с цел – предотвратяване на появата на генитални брадавици.
 
Изследването обхваща почти 400 000 момичета от САЩ, у които е изследвана инцидентността на генитални брадавици – един от симптомите на заразяване с човешкия папилома вирус. Учените установили, че приемът на две или три дози от ваксината осигуряват силна и адекватна защита, докато приемът на една или нула ваксини оставят организма силно податлив на инфекцията.
 
Ваксината предотвратява и други здравословни проблеми, породени от инфекцията – ракови заболявания на маточната шийка, срамните устни, вагината, ануса, устата и гърлото, както и на пениса при момчета.
 
Изследването потвърждава препоръките на Световната здравна организация за ваксинация както на момичета, така и на момчета, които се считат за резервоар на заболяването, масово разпространено по целия свят.
 
NEWS_MORE_BOX
 
От 2007 до 2013 г. в САЩ броят на заразени с вируса и проявяващи генитални брадавици момичета е спаднал силно, благодарение на широкото разпространение и достъпността на ваксината.
 
Макар че брадавиците могат да бъдат хирургически остранени, те са само симптоми на инфекцията с HPV, която, освен изброените ракови заболявания, може да причинява и безплодие. Вирусът е един от най-разпространените сред човешката популация, като се приема, че 12% от жените по света са заразени. В Съединените щати близо 27% от жените между 14 и 59 години също са преносители на поне един тип папилома вирус.