Гениталният херпес е полово предавана инфекция, която може да причини мехури и открити рани (лезии) в гениталната област, но може да протича и асимптоматично, което означава, че човек не проявява никакви симптоми.

 

Въпреки че няма лечение за заболяването, тежестта на вируса варира в течение на живота на заразеното лице.


 

Всъщност, някои хора, заразени с херпес не проявяват никакви симптоми за продължителни периоди от време, но въпреки това все още могат да предават инфекцията.

 

Има два вида вирус на херпес симплекс - херпес симплекс I и херпес симплекс II. Вирусът на херпес симплекс I обикновено причинява орален херпес. Той може да се прояви като инфекция на горните дихателни пътища в ранна детска възраст. Вирусът на херпес симплекс II е причината за повечето случаи на генитален херпес. 

 

Клиницистите не могат да направят разликата между двата типа само чрез физически преглед, но има разлики между двата вируса. Например генитален херпес, причинен от херпес симплекс II, е много по-вероятно да се повтори. 

 

Вирусите на херпес симплекс са латентни, което означава, че могат да живеят в тялото, без да причиняват симптоми. След първоначалната инфекция вирусът попада в нервните корени и се разпространява до сензорните нервни ганглии, местата, където се събират нервите от различни части на тялото. За гениталната област ганглиите са в непосредствена близост до гръбначния мозък в долната част на гърба.

 

При орофациален херпес (протичащ с поява на афти) ганглиите са разположени зад костта на скулите.

 

Докато някои хора с генитален херпес никога няма да имат никакви симптоми, други хора могат да развият симптоми в рамките на няколко седмици след заразяването.

 

Повечето хора забелязват група или група от мехури или язви (лезии). Тези лезии изгарят и могат да бъдат болезнени. Те могат да се появят на задните части, ануса или бедрата, на вулвата или вагината при жените и на пениса или скротума при мъжете.

 

Често, преди да се появят лезиите, пациентите описват продрома, характеризираща се с усещане за изтръпване или парене в областта, където ще се развият лезиите, което може да се забележи по време на уриниране, заедно със сърбеж или дискомфорт в областта на гениталиите.

 

Можете също така да се наблюдават:

  • Мехури по устните;
  • Треска, главоболие или болки в ставите;
  • Проблеми с уринирането

 

Симптомите на генитален херпес често изчезват и се връщат като повтарящи се огнища. За повечето хора първото огнище е най-лошото и може да продължи от две до три седмици. Бъдещите пристъпи често са по-малко тежки и не продължават толкова дълго. Все пак някои хора предават вируса редовно. 

 

Рецидивиращият генитален херпес се среща най-често през първата година след първоначалната инфекция и намалява с течение на времето.

 

В много случаи антихерпесните лекарства могат да помогнат на пациентите. Когато човек изпита продром и подозира, че ще се появи рецидив, той започне да приема медикаменти, които намаляват симптомите и съкращават времето на огнището.

 

Референции:

Hopkins medicine