Доказано е, че фолиевата киселина приемана преди и по време на бременността, намалява риска от преждевременно раждане както и от лицево-челюстни малформации, спина бифида и други заболявания при бебето.

 


Холандски учени, обаче доказаха, че фолиевата киселина е важна не само за бъдещите майки но и за татковците, тъй като подобрява качеството и подвижността на сперматозоидите.


 


Проучванията показват, храни и харнителни добавки с високо съдържание на фолати  и цинк повишават значително мъжката потентост. Резултатите се базират на изследване, направено сред 211 мъже, при 103 от които се наблюдавали различни проблеми с ерекцията или оплодителните качества на спермата.
 

 

След прием на фолиева киселина в продължение на 26 седмици, при всички доброволци активността на сперматозоидите се повишила със средно 74%.
 

 

Авторите на изследването обясняват, че цинкът, в комбинация с фолат, подобрява производството на семенна течност и секрецията на тестостерон. Освен това, те ускоряват подвижността на сперматозоидите.
 

 

Холандските експерти са на мнение, че е необходимо провеждането на допълнителни изследвания, но получените резултати ще помогнат за създаване на нови медикементи за лечение на мъжката потентност.
 

 

Препоръчителната дневна доза фолиева киселина е около 0.3-0.4 милиграма. Източници, богати на фолати са  спанака, яйчения жълтък, мюслито и френските сирена. Препоръчителната дневна доза цинк е около 15 мг. Като той се съдържа предимно в червените меса, яйцата, ядките, скаридите, зърнените храни и киселото мляко.