Като се изключи кожния рак, ракът на простатната жлеза е най-често срещаната ракова локализация при мъжа и втората причина за смъртност от онкологични заболявания в развитите индустриални страни.
 


Заболяването е рядко диагностицирано във възрастта преди 40 години, като повече от 75% от мъжете с доказан простатен рак са над 65 години.

 За разлика от другите тумори, простатният рак се характеризира с бавен растеж и развитие. В началните стадии заболяването протича безсимптомно и може да се открие при профилактични прегледи. Като основни фактори се очертават, възраст, генетичното предразположение, хормонални промени, вредни фактори от околната среда и храненето и инфекциозни причинители.
 


В България ракът на простатата  е на второ място сред най-често срещаните онкозаболявания между мъжете. Липсата на финансирани от държавата профилактични прегледи пречи за ранното откриване и лечение на рака.
 


Ракът на простатата може да се развива с години, без мъжът да усеща някакви симптоми. Поради тази причина във Франция всички мъже на възраст от 16 до 45 години, ходят на безплатни профилактични прегледи веднъж годишно. Повечето български мъже не  ходят на ежегодни профилактични прегледи при уролог. В повечето случаи, ако усетят болка или някакъв дискомфорт, просто изчакват симптомите да преминат.
 


Статистическите данни за България са от преди 6 години и според данните в тях болните от рак на простатата у нас се увеличават с над 1400 души годишно.
 


Притеснително е, че голяма част от пациентите изобщо не търсят помощ от специалист, а сами си назначават медикаменти и лечение. Повечето се консултират с уролог в напреднал стадий на болестта, когато лечението е трудно и нерядко има фатален край.
 


Много често пациентите се оплакват например от дископатия, но после се оказва, че тези болки са причинени от разсейки на раковия тумор на простатата. Специалистите препоръчват на мъжете над 50 години да намалят драстично приемането на животински мазнини. Доматите, аспержите и соята помагат при профилактиката на заболяването. Редовният сексуален живот и физическите упражнения също имат положителен ефект върху мъжкото здраве.