Женският оргазъм може да има своите корени в еволюцията като помощно средство за зачеване, твърдят изследователи. 
 
По време на своето проучване изследователите от Йейлския университет в САЩ отбелязват, че докато ролята на мъжкия оргазъм е ясна – осигуряване на спермата до яйцеклетката, тази на върховното сексуално удоволствие при жената остава загадка. 
 
Днес не се откроява ясна роля в успеха на възпроизвеждането или в броя на децата, затова изследователите от дълго време се опитват да установят защо жените изпитват оргазъм. Това пояснява професорът по екология и еволюционна биология Гюнтер Вагнер. 
 
Той, заедно с Михаела Павлицев от Детската болница в Синсинати, Охайо, САЩ, изучават други бозайници, като целта им е да открият следи, свързани с еволюцията на женския оргазъм – синтеза на хормоните пролактин и окситоцин.
 
Установява се, че сред много бозайници подобният на оргазъм рефлекс играе роля в овулацията – по-конкретно помага да се стимулира отделянето на яйцеклетките от яйчниците
NEWS_MORE_BOX
 
 
Макар днес да има най-различни бозайници, тази черта може да е била необходима за овулацията при видовете, които са предци на хората. По-късно в еволюцията този подобен на оргазъм рефлекс става излишен, което оставя оргазма с неговите вторични роли.
 
Изследователите от Йейлския университет допълват още, че клиторът изглежда е изместен от анатомичната си позиция посредством еволюцията. Така че днес е по-малко вероятно той да бъде директно стимулиран по време на полов акт. 
 
Данните на проучването са поместени на страниците на сп. JEZ-Molecular and Developmental Evolution.