Хапчето за спешна контрацепция, популярно като „таблетка за следващия ден”, съдържа женския хормон левоноргестрел, който оказва влияние върху овулацията и предотвратява риска от бременност в предовулационната фаза. Той   спира съзряването на яйцеклетката, а щом няма зряла яйцеклетка, не може да се  случи и оплождане. Т.е. спешната таблетка ESCAPELLE не допуска да се получи бременност. Затова е грешно да се мисли, че тя има абортиращ ефект.

Действието на ESCAPELLE не може да се сравнява с аборт. Абортът е, хирургическа манипулация с цел прекъсване на бременността. ESCAPELLE не трябва да се сравнява и с хапчетата за аборт, които прекъсват наличната бременност като подпомагат отделянето на плода от матката на жената. Този тип хапчета предизвикват т.н. медикаментозен аборт. Действието на таблетката за спешна контрацепция няма такова въздействие.


Задачата на ESCAPELLE  е напълно различна – да не допусне бременност при необезопасен секс. Тази таблетка се пие в първите часове след рисковия полов контакт и има за цел да попречи на забременяването.Таблетката за спешна контрацепция предотвратява бременността чрез действието на хормон, който влияе на процеса на забременяване и не допуска това да стане. Почти всички орални контрацептивни таблетки съдържат такъв хормон, но при хапчетата за спешна контрацепция този хормон е в много по-висока доза.

NEWS_MORE_BOX

 Спешните таблетки могат да се приемат по всяко време на менструалния цикъл. Единственото условие за тяхното успешно действие е те да се използват максимално бързо след рисковия полов акт. ESCAPELLE се взема еднократно до 72 часа след незащитен или неправилно защитен полов контакт, като за предпочитане е това да стане  до 12 часа след акта – тогава сигурността, че  спешната таблетка ще изпълни задачата си е в най-голям процент.

ESCAPELLE не допуска оплождането на яйцеклетката, а ако това е станало преди да се вземе спешната контрацептивна таблетка, той не би могъл да прекъсне вече случилата се бременност. Хапчетата за аборт се приемат в ранен стадий на бременността и никога не се продават в аптеките без рецепта, за разлика от таблетките за спешна контрацепция като ESCAPELLE, които могат да се купят от всяка аптека и то без рецепта.