Терминът еротична асфиксия се използва, за да опише съзнателното ограничаване на притока на кислород до мозъка, с цел да се достигне до по-високо ниво на сексуална възбуда и по-продължителен и мощен оргазъм.

 

Наблюденията върху еректилното действие на мозъчната хипоксия датират от началото на 17-и век. Още тогава, на наблюдателите на екзекуции чрез обесване им правело впечатление, че голяма част от екзекутираните мъже били в ерекция, която продължавала и след настъпването на смъртта. Някои от труповете на осъдените дори еякулирали постмортем.


 

Тези наблюдения са дали материал за създаването на логическа връзка между редуцирания приток на кръв до мозъка и силата на ерекция при мъжете. Ето защо, в миналото, този метод се е използвал за лечение на еректилна дисфункция. В наши дни, обаче, е недопустимо и нелепо обвързването на медицината с тази методика.

 

Притокът на кислород към мозъка се осъществява основно от каротидните артерии. Тяхното разположение в областта на шията не е особено дълбоко и, при едно по-силно пристягане там, кръвотокът към мозъка може да бъде значително ограничен, дори спрян напълно. Натискът се оказва чрез присягащи връзки, шалове, колани и всевъзможни примки около врата.

 

Мозъчната хипоксия предизвиква промяна в съотношението на някои невромедиатори в определени нервни структури. Сексуалната стимулация по време на мозъчен кислороден глад се отличава с по-силна ерекция и оргазъм, продължаващ 5-10 секунди. Освен това, в мозъка се активира центърът на удоволствието и зависимостите и според някои учени изживяването е сравнимо с това при употреба на твърди наркотици.

NEWS_MORE_BOX

 

В огромния брой от случаи този метод се практикува от мъже, които мастурбират сами в къщи. Тук се крие и опасността за техния живот. В един момент, в мозъка се натрупва голямо количество въглероден диоксид. Това е така, защото, както притока, така и оттичането на кръвта от областта на главата страда от притискането на шията.

 

Това води до замаяност и има подтискащо въздействие върху централната нервна система. Ако тези мъже изпаднат в безсъзнание, те, вероятно, ще бъдат твърде късно открити от неинформираните за техните действия близки.

 

Изумително и страшно е, че, в наши дни, в САЩ всяка година се регистрират между 250 и 1000 смъртни случаи при подобни обстоятелства. Много често роднините, открили тялото, премахват някои еротични обекти от местопроизшествието като секс играчки и порнографски списания. Тогава, вместо нещастен случай, смъртта се интерпретира като самоубийство.

 

Съществува и обратният вариант – самоубииство да бъде изкарано като еротична асфиксия, завършила с летален изход. В тези случаи, целта е да бъдат взети пари от застрахователните компании, които при самоубииства не изплащат обезщетения.

 

Темата за еротичната асфиксия повдига общочовешки въпроси. Сред тях са тези за комплексите, неизживените удоволствия и неразпознаването на истинските ценности в живота. Макар и да е тъжно един живот да завърши по този начин:

 

"Човешката съдба струва толкова, колкото сам човек я оцени!"

 

Оноре дьо Балзак, "Изгубени надежди" (Човешка комендия)