Макар и да е изключително рядко наблюдавана в тийнейджърската възраст, еректилната дисфункция може да настъпи и тогава. Зад нея може да стои чисто психологичен момент, но не е изключено причината да е физическа. Дори и да няма такава, към проблемът трябва да се подходи сериозни, смятат специалисти.

 

Еректилната дисфункция в тази възраст може да нанесе сериозни травми на психиката и проблеми в половия живот след това. В медицинския журнал BJU International, специалисти от Ню Йорк описват няколко случая сред юноши на възраст между 14 и 19 години със средна давност на проблемите около 2 години. Половината от тях съобщават за намалено либидо, 30 - за липсата на спонтанни ерекции, а 35 за трудности в поддържането на ерекцията. При част от момчетата ехографски изследвания демонстрираха смущение в кръвотока на члена, докато при други се констатира само психически проблем. Не е задължително те да са започнали воденето на активен полов живот, достатъчно е сравнението с коментарите на техните връстници, които споменават за сутрешните ерекции.


 

Откриването на физическата причина позволява терапевтична намеса с хормони или операция за васкуларизиране. При липса на такава е възможна психотерапия и временни симптоматични средства за постигане на ерекция.

 

Авторите на статията са наясно колко трудно е споделянето на подобен проблем с родител и търсенето на консултация от лекар. Идеята за половия живот на родителите или този на децата смущава много лица, но истината е, че това е важен фактор за качеството на живота и към него трябва да се подхожда с внимание, добавят те.