Резултатите от ново проучване на изследователи от Западна Австралия показват, че умерената употреба на вино и алкохол не поражда импотентност и че няма пряка връзка между еректилната дисфункция и пиенето на алкохол.

 

 


За консумацията на алкохол често се смята, че води до притъпяване или унищожаване на сексуалните пориви. До момента няма единно мнение за влиянието на спиртните напитки върху способността на мъжете да получат ерекция. Новината е изненадваща за много мъже, тъй като развенчава дългогодишен мит за мъжките еректилни функции.

 

 

Изследователите от Университета на Западна Австралия стигат дори до предположението, че употребата на алкохол може да помага на мъжките полови функции. Те стигат до този извод, тъй като е известно, че умерената употреба на алкохол спомага за здравословното състояние на кръвоносната система. А еректилната дисфункция (ЕД) е свързана със сърдечносъдовите заболявания.

 

 

Кю Ким Чю, ръководител на изследването и учен, изучаващ еректилната дисфункция от 10 години, решава да измери зависимостта от употребата на алкохол и мъжката импотентност. Той взима информация от изследване за мъжкото здраве в Западна Австралия, направено сред 1580 участници на възраст между 20 и 80 години. Изводите на изследването са, че еректилната дисфункция е широко разпространена и че главните рискове за появата й са сърдечносъдови проблеми и тютюнопушене.

 

 

По данни на американския Национален здравен институт в САЩ мъжете, които имат еректилна дисфункция, са между 15 и 30 млн. Те обаче не могат да преценят дали има тенденция за увеличаване на проблема, или просто повече мъже решават да се консултират и да започнат лечение срещу импотентността. Проучването показва, че мъжете, които пият умерено, имат по-малко еректилни дисфункции от повечето непиещи мъже, при положение че не надхвърлят консумация извън рисковите граници. Това в Австралия означава четири стандартни напитки на ден не повече от пет дни в седмицата. Мъжете, които пият алкохол и не пушат цигари, са наполовина по-малко изложени на риск от еректилна дисфункция, отколкото пушачите, които не употребяват алкохол.

 

 

Учените поясняват, че не искат да окуражават мъжете да употребяват алкохол, а да успокоят тези, които имат еректилна дисфункция, че могат да пият в умерени количества, без да изпитват вина за това. Според лекари и научни изследователи еректилната дисфункция обикновено е причинена от съпътстващи заболявания, сред които може да са диабет, сърдечносъдови болести и висок холестерол, високо кръвно налягане, депресии. През последните години около 50% от мъжете признават, че са преживели симптоми на импотентност, след като диабетното им заболяване се е влошило. Хипертонията е висок рисков фактор за развитие на еректилна дисфункция при 15% от мъжете между 40 и 70 години.

 

 

Еректилна дисфункция може да се появи след операция на простатата, травми на гръбначния стълб, приемане на някои лекарства. Съществуват и фактори, които може да благоприятстват появата на еректилна дисфункция като тютюнопушенето и употребата на наркотици или изживяване на силен стрес.