Доц. д-р Милко Сираков е началник на Трета гинекологична клиника към УАГБ „Майчин дом“. Работи в университетската болница от 1978 г. Специалист е с дългогодишен стаж в областта на детско-юношеската гинекология, гинекологичната ендокринология и инфертилитета. Специализира във Франция, Германия, Великобритания, Япония. Има 68 публикации в български и чужди научни списания. 

Доц. д-р Милко Сираков е главен секретар на Българското дружество по акушерство и гинекология и председател на Българското дружество по детско-юношеска гинекология. Избран е за следващ президент на Европейската асоциация по детско-юношеска гинекология.
 
 
 
 
Колко често жената трябва да провежда профилактичен преглед при гинеколог?
 
В България се препоръчва веднъж годишно. Една цитонамазка е около 20 лв., сумата не е толкова голяма. 
 
Има някои страни, които ги провеждат по-рядко. В САЩ се извършват веднъж на три години. Например, ако два пъти подред жената е I група, следващата цитонамазка може да е след 3 години.
 
Според мен, от чисто практическа гледна точка, тази система е по-сложна. Жената трябва да помни кога последно е правила изследването, възможно е при тригодишен период да забрави кога трябва да е следващото. По-лесно е да помни, че е желателно всяка година да прави преглед, с цитонамазка.
 
Какви са начините на заразяване с папилома вирус?
 
Основно пътят е сексуален. Чрез орален, вагинален или анален секс. 
 
Риск от заразяване има и при мастурбация, по време на любовна игра, дори и без да има сексуален контакт. Затова презервативът не защитава на 100%. Папилома вируси може да има и по ръцете, по повърхността на презерватива. Мъжът, докато постави кондома, го пипа с ръце, жената също го докосва. 
 
Не бива да се смята, че партньорът трябва непременно да е бил заразен с нещо. Всъщност при мъжете, освен при вече засегнати от рак на пениса, няма никаква следа от това, че имат човешки папиломен вирус. Той може да се намира по повърхността на члена, не е в някакъв материален субстрат, в брадавица или раничка, например. Имам предвид онкогенните типове вируси, тези, които причиняват рак. Иначе, 6 и 11 тип, тези при които се образуват т.нар. „полови брадавици” – при тях има изменения.
 
Участвахте в работната група по създаването на Националната програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка. Какви дейности включва и кога се очаква да стартира?
 
Програмата се очаква да стартира от септември тази година, с началото на учебната година. Есента обикновено започват профилактични прегледи по училищата. 
 
Дотогава обществеността трябва да е информирана какво представлява ваксината, защо е необходимо имунизирането, как се провежда. 
 
Чисто практически е взето решение да се имунизират 12-годишни момичета. Ваксината включва три дози, предлага се от две фармацевтични компании. При едната - втората и третата доза се поставят след един и шест месеца след първата, а при другата - след два и шест месеца след първата. Хората лично избират коя от двете да използват. 
 
Идеята е момичето да посети личния лекар, който изписва рецепта. С нея се отива в аптеката, взима се ваксината, без да се плаща нищо и след това джипито я поставя. Аптеката урежда въпроса по плащането с НЗОК. Такава е идеята и всички в работната група бяхме единодушни, че така трябва да бъде. Но още не се знае дали здравната каса ще се съгласи на този вариант, не е ясно в какъв процент ще реимбурсира ваксината – дали 100% или по-малко. 
NEWS_MORE_BOX
 
Какво сочат последните научни данни за ефективността от ваксината срещу HPV?
 
Следя създаването на ваксините още от самото начало. Участвал съм в няколко големи международни конгреси по темата. Навсякъде всички данни за тях са добри. 
 
Единствено все още не се знае колко ще продължи имунитета от ваксинирането. Ваксините се наблюдават от 9 години. Има математически модел, който според данните, с които разполагат изследователите, ваксината дава добър имунитет за 20 години. След това силата на имунитета започва да спада. Тогава може да се проведе реимунизация. 
 
В каква възраст имунизирането дава най-добър ефект?
 
Препоръчва се от 12 до 25 години. Не че не може да се направи и на 35 години, например, но при тази възраст вече имунният отговор отслабва. Най-силен е между 12 и 16 години. 
 
Безопасна ли е ваксината?
 
Досега няма нито една сериозна публикация за някакъв сериозен страничен ефект от ваксината. Единствено на мястото на убождането може да се появи леко зачервяване, болка. 
 
Идеята за имунизирането е една от най-великите идеи изобщо в медицината. Милиони хора са спасени чрез ваксини. По този начин някои болести са ликвидирани. 
 
Специално за ваксината срещу рак на маточната шийка, тя е рекомбинантна, белтъкът на обвивката на вируса е изцяло изкуствено създаден. Във ваксината няма ДНК, защото в нея няма убити вируси, а изкуствено създадени обвивки. Абсолютно е изключена вероятността човек да се зарази от нещо след имунизиране. 
 
Освен това ваксината е един белтък и ако човек не е алергичен към него, а той няма откъде да е алергичен, няма риск от никаква друга реакция.