Първа част на интервюто можете да прочетете тук.

 

С какви проблеми по отношение на здравето е свързана менопаузата? Каква е профилактиката ?
 


Жените в менопауза, в пременопауза и постменопаузални състояния са сред рисковите групи за поява и развитие на остеопороза. В тази възраст жените задължително трябва да преминат на преглед за измерване на костната плътност и да се лекуват отклоненията на костната плътност според степента им. При установяване на остеопения се предприема едно поведение, при остеопороза – друго. Но при всички случаи трябва да се вземат мерки, тъй като остеопорозата е заболяване, което може да доведе до фрактури - шийка на бедрена кост, на прешлен на гръбначния стълб. Ако заболяването се остави жената може да се инвалидизира в последствие, което не бива да се допуска.
 


Профилактиката се постига, отново ще посоча, с промяна на начина на живот и начина на хранене.  Остеопорозата се възприема за заболяване, характерно за  напредналата възраст и затова се пренебрегва профилактиката му от по-ранна възраст. А факт е, че профилактиката срещу остеопорозата започва от детска възраст. Препоръчително е детето да бъде хранено с продукти от нашата българска кухня, да му се предлагат много млечни произведения – сирене, кашкавал, мляко, както и плодове и зеленчуци. След това при младите момичета трябва да се знае, че подлагането на измислени диети, които ги  лишават от много полезни хранителни вещества, са изключително вредни. В практиката ми многократно, когато сме търсили причините при жени с тежка остеопороза, сме установявали, че те са имали нарушения в храненето, подлагали са се на неправилни диети, които не са физиологични и не е редно да се предприемат.
 

Младите момичета, а и не само те, въобще хората трябва да знаят, че наднорменото тегло е в резултат на хранене, грешки в храненето, и се получава не само защото се консумират вредни храни, продукти от типа „fast food” и други за бързо приготвяне, както и на това, че храната не е достатъчно витаминозна. Важен е и начинът на хранене – да не се гладува по цял ден, а вечер след седем и половина се погълне храна, чиято калорийната стойност надхвърля 2000-2500 ккал. Естествено при такъв режим ще има наднормено тегло. Необходимо е специалистите да препоръчваме как хората да се хранят правилно и как да приготвят храната си по здравословен начин. Необходимо е да се избягват тежките храни, високомаслените храни. Това са препоръки, които важат още повече за климакса.
 

 

На второ място е начинът на живот – повишаване на физическата активност. При българина затлъстяването също вече е проблем, проблем, който е много сериозен понастоящем в САЩ и Западна Европа. Промяната на стандарта на живот, променя и начина на хранене. От колата се сяда на компютъра и обратно, т.е. няма никаква физическа активност. Това е груба грешка. Всяка една профилактика на всички заболявания включва повишена физическа активност. Хората трябва да се научат да правят разходки, събота и неделя да се отдават на активни занимания, за предпочитане сред природата.
 

 

Има още два фактора, на които искам да се спра. Това са тютюнопушенето и консумацията на алкохол.
Тютюнът уврежда и е противопоказен при жени с остеопения, да не говорим при жени с остеопороза. Алкохолът има своето отношение и към телесното тегло и към спазма на съдовете. Тютюнопушенето и концентратът трябва да бъдат ограничени. Тютюнопушенето има отношение не само към рака на белия дроб, но също така и при всички хора, които имат захарен диабет. Цигарата води до същото увреждане върху кръвоносния съд, каквото имат високите кръвни захари. Пациенти, които имат захарен диабет трябва да знаят, че един път кръвоносните им съдове се увреждат от високите захари, характерни за заболяването и втори път, допълнително, се увреждат от никотина. Затова стремежът трябва да бъде отказване от тютюнопушене и нормализиране на кръвната захар.

Тютюнопушенето има негативен ефект и при остеопороза. Вече множество изследвания и проучвания показват, че пушачите имат много по-висок процент на остеопороза, много по-висок процент на инсулт, инфаркт и т. н., отколкото пациентите, които не са пушачи.
 

 

Какви са профилактичните мерки по време на климакса, когато се предполага, че влошените състояния вече са налице? Препоръчва ли се прием на витамини?
 

Да разбира се, че е добре да се приемат витамини и микроелементи, тогава, когато не се набавят достатъчно с храната. Особено през есента и зимата. Както да се намали консумацията на тлъсти храни, на пържени и да се консумира висок процент сирена.
 

При остеопения, остеопороза се препоръчва да се консумира храна, богата на калций. Тогава, когато на един пациент не му достига калций по преценка на лекаря се изписва такъв препарат.  
 

В тази възраст има нужда от магнезий, от селен, както и от други микроелементи, които лекарят преценява, че пациентът му има нужда.
 

Искам да насоча вниманието към един проблем. У нас е масова практика е да се приемат медикаменти, които не са изписани, а се вземат, защото познат ги взима. Пациентът не бива да се превръща в самолечител, това е груба грешка. Работа на лекаря е да прецени какъв препарат да изпише, в каква доза и колко време да се взима, дори когато става въпрос за витамини.

 

Препоръките как пациентът да се храни при дадено заболяване, дори и за  превенцията му, следва да се дадат също от страна на лекуващия лекар.
Ние съветваме нашите пациенти, и жени, и мъже, защото все пак климаксът не е характерен само за нежния пол, задължително на ден да консумират по една кофичка кисело мляко, но истинско.
 

Жената може сама да вземе предпазни мерки – за поддържане на нормално тегло, за физическа активност и правилно хранене. А след това по отношение на терапията – тя вече трябва да бъде изписвана от лекар, който следва да прецени след изследванията дали е за хормонална терапия или за нехормонално лечение. При настъпили усложнения при високи масти, при остеопороза или оплаквания в сърдечната област се назначават лекарства от специалист.

 

Има данни за снижаване на долната възрастова граница за проява на менопауза. На какво според Вас се дължи преждевременната менопауза и как тези все още много млади жени могат да си помогнат?
 

Всичко е много индивидуално. Една ранна менопауза може да се дължи на хормонален дефицит, на диета, когато желанието на жената е било да отслабне много, на висока кръвна захар... При жени с диабет, също. По принцип те трябва да са наясно, че при висока кръвна захар менструацията може да спре. Има една група млади хора, които са засегнати от диабет тип 2, който не е инсулинозависим. Обикновено тези хора не са наясно със заболяването си, не се изследват, а болестта се развива. При тях също рано настъпва менопауза.

Причините са много различни и индивидуални, затова не бих се ангажирала да обобщя и определя какви могат да са.  Дори един силен стрес също може да доведе до ранна менопауза. Или нервно напрежение, разстройство, което по принцип мислим, че няма да ни се отрази...  
Всяка ранно настъпила менопауза трябва да се изяснява задълбочено при специалист. В такива случаи трябва да има задължително консултации с гинеколог и ендокринолог.
 

И една препоръка, в тези случаи не бива веднага да се изписва хормонално лечение. Имам пациентка, на която без необходимите изследвания й беше изписано хормоналнозаместително лечение. Без някой да се е сетил да провери гликирания хемоглобин, който се оказа, че й е висок и става дума за нарушения на менструалния цикъл, за аменорея, т.е. за липса на менструация един-два месеца, вследствие на недобър контрол на кръвната захар.

По принцип при нарушения в цикъла всяка жена или девойка следва да се обърне първо към личния си лекар, който да я насочи към гинеколог, ендокринолог, ако се налага и към друг специалист.
Специалистът трябва да намери причината и да изпише конкретното лечение. Не бива да се предприема самолечение.
 

Но трябва да се има предвид по отношение на оплакванията, че е възможно при дадена жена да става въпрос за състояние, чийто симптоми са близки до тези на климакса. Например, изпотяването, топлите вълни, могат да се дължат на нарушение на щитовидната жлеза, на хиперфункция или обратното на хипофункция или друго заболяване, което да съвпада с периода на менопаузата. Всеки уважаващ се лекар е в състояние да разпознае тези симптоми и да изпише адекватна терапия.
 

 

Има жени, които се опасяват да изпълнят предписана хормонозаместителна терапия по време на климакс, заради риска от развитие на рак на гърдата. Имат ли основание за това?


Не, нямат. Именно затова преди назначаването на хормонозаместителна терапия се извършва определен набор задължителни изследвания и прегледи, за отхвърлянето на този риск.