Доц. д-р Ивона Даскалова, началник клиника по ендокринология към Военно-медицинска академия. Има четири специалности „Вътрешни болести“, „Ендокринология и метаболитни заболявания“, „Клинична фармакология и терапия” и „Здравен мениджмънт“. Специализирала е в медицински висши училища и клиники в САЩ и Европа.


 

Защо трябва да говорим за климакса?
Климактериумът е състояние, което се среща не само при жените, но и при мъжете и е свързано с хормоналната функция.
Климактериумът влошава не само качеството на живот на жената, но и променя профила на здравословното й състояние. Нито една промяна в организма няма да бъде критическа, както се нарича тази възраст, ако още при началните симптоми жените не помислят за себе си и не се консултират с лекар за това как да си помогнат.
Климаксът е състояние, което има предвестници. Преди настъпването на менопаузата има т. нар. пременопаузално състояние. Има жени, при които пременопаузата и климаксът настъпват много по-рано, но физиологично и нормално е преклимаксът да започва към 44-49 годишна възраст. Менопаузата обикновено физиологично настъпва към 49-52 години. Състояние, на което също трябва да обръщаме много внимание, е постменопаузалното състояние. То настъпва след менопаузата и обхваща възрастта 52-60 години.
Има случаи, при които менопаузата настъпва много рано, на тях следва да се обръща много внимание. Тези жени трябва да бъдат изследвани насочено. Насочено да бъде изследвана тяхната костна система, да се изследва костната им плътност. Има и жени, разбира се, при които менопаузата настъпва след 52-56 години, но това са по-редки случаи.


Около 1 200 000 жени в България са в климакс, това са последните епидемиологични данни. Като трябва да се знае, че всяка година 50-60 000 жени преминават прага на менопаузата.


 

Кои са симптомите, по които жените могат да разберат, че настъпват хормонални промени в организма им и навлизат в менопауза и какво следва да се направи?
На първо място появяват се т. нар. „топли вълни”.  70 % от жените в премено- и менопауза се оплакват от този симптом. Другият симптом е изпотяване, като при него процентът също не е никак малък - 68 % от жените, при които настъпва менопауза имат това оплакване. Не бива да се забравя и едно друго разстройство – повишената раздразнителност, безпокойство. 50 % от жените в тази възраст се оплакват от повишена раздразнителност. 49 % страдат от нарушения в съня. Тази бройка не е никак малка, нито като брой засегнати жени, нито като брой симптоми. Тези оплаквания водят до сериозно влошаване на качеството на живот, а това са активни жени, жени в творческа възраст, на които трябва да помогнем за методите и начините, с които да намалят тези оплаквания. От една страна това се постига чрез медикаменти, от друга страна – с промяна на начина на живот.
Какво се има предвид промяна на начина на живот? Това е повишена физическа активност, използване на множество спа процедури, разходки на чист въздух. Всяка една жена трябва да знае, във всяка възраст, но най-вече в тази, че трябва да отдели време за себе. Жената трябва да се стреми да бъде жизнена и по-често усмихната. Естествено, че когато се оплаква от такива симптоми като изпотяване, безпокойство, безсъние, тя ще бъде далеч от това състояние. Всяка жена трябва да отделя по 1 час в денонощието за себе си.  И, разбира се, тогава, когато не може да се справи, трябва да и се изписват и съответните медикаменти.
Основното правило обаче остава промяната на начина на живот и жените трябва да са наясно с това. Тук като мерки влизат разнообразното хранене, нормализиране на телесното тегло, което е много важно, и разнообразяване на социалния начин на живот, нека жената да има повече културни занимания. Наясно съм, че всяка една жена ще каже: „Нямам време!“, но тя  трябва да намери време, отново подчертавам – един час на денонощие за себе си, 30 минути за разходка.


 

Кога се предприема терапия с медикаменти по време на менопауза?
Напоследък се водят много спорове относно хормоналната терапия, дали да се води такава в това състояние или да се използват нехормонални средства.
Преди години в цял свят се препоръчваше използване на хормони в пременопауза, по време на менопауза и след настъпването на менопаузата. Искам да спомена, че тук като че ли имаше малко увличане, хормони се приемаха в продължение на 10-15 години, което според мен не беше необходимо при всяка една жена. Този подход не е добър, новите резултати вече говорят друго, т.е. не всяка жена е подходяща за хормонална терапия. Но трябва да се знае, че в никакъв случай, това не е метод, който е отхвърлен. Отделен въпрос е, че се промени малко становището, по отношение на това кога да се започва хормонозаместителна терапия, как да се започва и колко време да продължава.
Жените трябва да знаят, че терапията не може да се предприеме без да се съгласува с лекар, било гинеколог, било ендокринолог. Винаги хормонозаместителната терапия трябва да се назначава от лекар. Подчертавам го защото много често жените започват сами хормонозаместителна терапия, което е изключително вредно. Преди да се започне хормонозаместителна терапия трябва да се проведат задължително някои изследвания.


 

Кои са изследванията, които трябва да се проведат?
Задължително се прави преглед при гинеколог, взима се намазка, прави се мамография, както и хормонални изследвания. Такава терапия се предприема след провеждане на консултации с гинеколог и ендокринолог.

Разбира се, за да облекчим менопаузалните симптоми вече се предлагат и нехормонални препарати, които обаче наподобяват хормоналното действие. Затова при тях се казва, че това е една фитотерапия, на фитоестрогените. Те са различни групи, различни наименования. Те имат своите предимства, и най-вече водят до подобряване на състоянието на жените, т.е. те намаляват оплакванията при менопаузата, проблемите с изпотяването, с безсънието...
 

 

Може ли да се смята фитотерапията за по-добра от хормонозаместителната?
Не. Има групи пациенти, които са подходящи за фитотерапия, и други, при които се налага хормонозаместителна терапия. Това много зависи от индивидуалния случай и ще се реши от лекуващия лекар.
 

 

Може ли да се определи коя група жени са подходящи за хормонозаместителна терапия и коя за фитотерапия?
Много пъти при ранно настъпване на менопауза е подходящо да се приложи хормонозаместителна терапия. Но подчертавам, не може да се обобщава и да се определи без пациентът да е преминал през задължителните прегледи и изследвания преди началото на терапията.


 

Какви промени настъпват в организма на жената по време на менопауза и свързани ли са те с рискове за здравето?
Трябва да се знае, че климактериумът е един период от живота на жените, когато не само тези невро-вегетативни оплаквания, изпотяване, топли вълни, раздразнителност, са проблем. Обикновено тези оплаквания намаляват при прием на фитоестрогени, разбира се, и при хормонозаместителната терапия. Но трябва да се знае, че в този период в организма на жената настъпват промени, в липидния профил, а също така и в костната плътност.
Какво представлява промяната в липидния профил – получава се завишаване на стойностите на холестерола и триглицеридите. А, разбира се, с промяната на липидния профил идва опасността от сърдечно-съдовите усложнения. Ако към високите стойности на холестерола и триглициридите се прибавят и високите стойности на артериалното кръвно налягане се обуславя сериозен сърдечно-съдов риск. Ето затова се налага профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, на исхемията, на инфаркт на миокарда, на инсулта...
Друго изследване, което жените трябва да правят редовно в тази възраст, е мамографията.
С намаляване на нивото на естрогените, което се получава в климактериума, настъпва остеопения, а при много пациентки и остеопороза.


Продължение на интервюто можете да прочетете тук.