Според учени от  университета „Конкордия” в Монреал, нивото на хормона тестостерон се  повишава при шофиране с висока скорост.

 


Според експертите, това обяснява, защо много от мъжете над 50 години мечтаят да си купят спортна кола или често превишават скоростта, когато са зад волана.


 


Лекарите обясняват, че ниското ниво на тестостерона повишава риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и  дори депресия.
Мъжете, които са с ниски нива на тестостерон са с 33% по-застрашени от преждевременна смърт от тези, чийто хормони са в норма.
Доброволците, взели участие в проучването, трябвало в продължение на един час да карат спортен автомобил, а през следващия час – стар семеен автомобил.

 


Преди и след шофирането, на всеки един от участниците в експеримента, били вземани проби от слюнката. След анализ на пробите, станало ясно, че тестостерона се увеличава след скоростно шофиране. Бавното каране нямало такова въздействие и дори било установено слабо понижение на хормона.
 


Учените установили, че пикът на отделянето на тестостерона настъпвал, когато мъжете шофирали през оживените части на града. Експертите обясняват факта, че в центъра на града има повече възможности да бъдат забелязани от жените, а това повдига самочувствието на мъжете.

 


Отчита се и леко повишаване на тестостерона при скоростно извънградско шофиране, дори и наоколо да няма женско присъствие.
Експертите обясняват, че бързите коли влияят на мъжкия организъм като своеобразен  „сексуален сигнал”, чрез който те се съревновават за женското внимание.