Какво представлява трихомониазата?

Трихомониазата се причинява от паразит и е една от най-често срещаните полово предавани болести. Симптомите на трихомониаза включват сърбеж, дразнене и изтичане на секрет при жените и болка при уриниране при мъжете. Заболяването може да бъде диагностицирано чрез физикален преглед и микроскопски анализ и лекувано с антибиотик (метронидазол).

 


Какви са симптомите на трихомониаза?

Симптомите на трихомониаза могат да започнат между няколко дни до един месец след заразяването и дори може да има забавяне от няколко месеца, преди симптомите да се появят. Всъщност, по-голямата част от инфектираните хора изобщо нямат симптоми, но въпреки това могат да предадат инфекцията на други хора. За жените има по-голяма вероятност от мъжете да развият симптоми, ако бъдат заразени с трихомониаза.

 

Симптоми при жените

 

Симптомите при жените обикновено са по-забележими от симптомите при мъжете. Жените обикновено изпитват оплаквания, вследствие на трихомониаза, в рамките на 1 до 4 седмици след първоначалната инфекция. Симптомите на трихомониаза при жените включват:

  • Дразнене и сърбеж в областта на влагалището;
  • Пенливо жълто-зелено вагинално течение;
  • Силна и неприятна миризма;
  • Болка при полов акт;
  • Болка при уриниране

Усложнения при жените

 

Трихомониазата може да повлияе негативно на изхода от бременността. Бременните жени, заразени с паразита, са изложени на повишен риск от това да имат преждевременно раждане и е по-вероятно да родят бебе с ниско тегло.

 

Симптоми при мъжете

 

Повечето мъже с трихомониаза нямат никакви симптоми. Когато развият симптоми, те обикновено са леки и включват:

  • Болка при уриниране;
  • Болка при еякулация;
  • Отделяне на секрет от половия член;
  • Дискомфорт в урогениталната област

Усложнения при мъжете

 

При мъжете инфекцията засяга уретрата, а при дългогодишно носителство и когато не е провеждано лечение, трихомониазата може да засегне и простатата (което води до простатит) и надсеменника (малка жлеза, разположена в скротума, точно над тестиса, която участва в образуването на семенната течност), водещо до епидидимит.

 

Каква е връзката между трихомониаза и ХИВ?

Ако даден човек има трихомониаза, той е по-податлив на инфекция с ХИВ, вирусът, който причинява СПИН. Трихомониазата също така повишава вероятността ХИВ позитивен човек да предаде ХИВ на неговите сексуални партньори. Има по-силна връзка между трихомониазата и ХИВ при жените, отколкото при мъжете.

 

Какви са причините за трихомониаза?

Трихомониазата засяга както мъжете, така и жените и се причинява от едноклетъчен паразитен организъм, известен като Trichomonas vaginalis - протозой с микроскопични размери (средно 10-20 µм) и невидим с просто око. Размножаването на трихомоните се случва чрез делене на 8-12 часа.

 

Важна особеност на трихомоните е способността им да фагоцитират (поглъщат) други микроорганизми (бактерии) като по този начин се превръщат в резервоар на патогенни причинители на други инфекции, включително и сексуално предавани, като например гонорея (трипер). Това обяснява честото наличие на съпътстващи инфекции при трихомониазата.

 

Инфекцията се предава по полов път и може да се разпространи чрез полов акт, както и чрез контакт кожа в кожа, включващ влагалището или пениса. Паразитът може да живее в и около влагалището или в пениса и обикновено не се свързва с други части на тялото. Заболяването не се разпространява чрез ръкостискане, докосване или целуване.

 

При жените трихомониазата причинява вагинална инфекция, наречена вагинит. При мъжете паразитът заразява уретрата (уретрит), каналът в пениса, по който минава семенната течност и урината, за да напуснат тялото. Наличието на паразита и произтичащото от това възпаление предизвикват характерния сърбеж, болка, отделяне на секрет и поява на миризма, свързани с трихомониазата.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control and Prevention. Trichomoniasis - CDC fact sheet
2. Van der pol B. Clinical and Laboratory Testing for Trichomonas vaginalis Infection
3. Gaydos CA, Klausner JD, Pai NP Kelly H, Coltart C, Peeling RW. Rapid and point-of-care tests for the diagnosis of Trichomonas vaginalis in women and men
4. Verywell Health. What Is Trichomoniasis?