Дисменореята е медицински термин, който означава болезнена менструация. Това е най-често срещаната патология при жените и е възможно да се изяви във всяка възраст от появата на първата менструация - менархе до настъпването на менопаузата. Болковият синдром е с различна интензивност, но много често е толкова силно изразен, че нарушава всекидневната дейност на жените.
 

1. Какво представлява дисменореята?

Болезнената менструация се причинява от маточни крампи, които предизвикват тъпа болка в ниската част на корема и таза. Те се появяват преди или по време на менструация и се срещат при около половината от жените в репродуктивна възраст. Има данни, че след бременност и раждане болките по време на менструация отслабват, но това, за съжаление, не се случва при всички. 
 
Дисменореята може да бъде първична и вторична. 
 
Първична е, когато липсва гинекологично заболяване. Тя се появява в началото на овулаторните цикли - когато яйчниците станат функционално активни и започнат да отделят зряла яйцеклетка. Това се случва обикновено до 12 месеца след появата на менархе.
 
Вторичната дисменорея се появява в следствие на развиващ се патологичен процес в областта на вътрешните полови органи на жената. Такива заболявания са:
 
  • ендометриоза - функционално активен еднометриум разпространен извън маточната кухина, 
  • аденомиоза - клетки на ендометриума навлизат в мускулния слой на матката, 
  • фиброзни образувания в матката,
  • тазововъзпалителна болест, 
  • поставени вътрематочни спирали.
 

2. На какво се дължи болезнената менструация?

Дисменореята се предизвиква от увеличени нива на простагландини, отделени от маточната лигавица, които са причина за маточни контракции и поява на болков синдром. Жените с болезнен мензис имат по-високи нива на простагландини в отделената менструална кръв, особено високи са нивата през първите дни.
NEWS_MORE_BOX
 
Всеки месец в репродуктивния период на една жена при липса на оплодена яйцеклетка, която да се имплантира в маточната лигавица, се отделя една част от ендометриума - функционалния слой под формата на менструално кръвотечение. Смята се, че маточните контракции по време на цикъл имат своята роля при отстраняването на ненужните клетки на маточната лигавица. 
 
Обикновено менструалната болка започва преди настъпването на мензиса и след това постепено изчезва в рамките на 48 часа. Тежестта на дисменореята се свързва пряко с ранна поява на първата менструация - менархе, повишено телесно тегло, стрес, депресия, употреба на алкохол и цигари.
 
По време на болезнена менструация е възножно да се появят диария, главоболие, болка в гърба, гадене или повръщане.
 

3. Какво е лечението на дисменореята?


Най-често терапията на това състояние се състои в прилагане на медикаменти, които облекчават симптомите. За целта се използват различни нестероидни противовъзпалителни средства, чиито ефект се дължи на потискане на простагландиновия синтез. Някои жени прибягват до прием на ацетилсалицилова киселина (аспирин), която безспорно има болкоуспокояващо действие, но не е препоръчително да се приема малко преди или по време на менструация, тъй като има противосъсирващо свойство и може да предизвика обилно кървене.
 
Други лекарствени продукти, които се използват с цел облекчаване на болката по време на мензис, са оралните контрацептиви. Тяхното действие се изразява в потискане на овулацията.
 
Често жените се чувстват по-добре при използването на загряващи възглавници, които поставят върху ниската част на корема. Това води до отпускане на мускулатурата на матката и до частично облекчение на болката. Добрата почивката и коремният масаж също имат благоприятно въздействие при дисменорея.