Състоянието на депресия, която „върви“ заедно със сексуални проблеми, е често срещано явление. Невъзможността да се достигне до оргазъм, както и еректилната дисфункция, често са свързани с депресията. Добрата новина е, че лекарите са наясно с този проблем и имат адекватно лечение.


Каква е връзката между депресията и сексуалните проблеми?
Сексуалното желание започва от мозъка. След това специфичните химични вещества, познати като невротрансмитери,  го „пренасят“  в другите части на тялото.


Тези вещества подобряват „комуникацията“ между мозъчните клетки, което води до нахлуването на кръв в половите органи. Проблемът, който идва заедно с депресията, както и с други негативни настроения, е, че тези химически вещества губят своя баланс.


Друг често задаван въпрос е: Антидепресантите причиняват ли сексуални проблеми?
Като цяло ефектът от антидепресантите е повишаване на настроението. Някои видове обаче имат странични ефекти, които биха могли да доведат и до сексуални проблеми.


Действието на тези медикаменти се дължи на подобряването баланса на химичните вещества в мозъка. Същите вещества обаче участват и в „сексуалния отговор“. Променяйки баланса им, антидепресантите може да доведат и до сексуална дисфункция.

 

NEWS_MORE_BOXПроблемите, предизвикани от антидепресантите, може да се изразяват в:


 

  • невъзможност да се започне сексуален акт или да се изпита наслада от него;
  • еректилна дисфункция, при мъжете;
  • понижено сексуално желание;
  • невъзможност да се достигне до оргазъм.За да се вземе най-доброто решение за справяне с проблема, трябва да се обърнем към лекар, който да даде съвет или да предпише друг медикамент, който да помогне в ситуацията по най-ефективния начин.