Мъжете с високи нива на окситоцин са по-малко склонни към изневери, откриват учени. 

 
Според данни от ново проучване, обвързани мъже, приемащи хормона окситоцин, е по-вероятно да се дистанцират от непознати жени и да останат верни на половинките си, в сравнение с неженени.
 
Доказано е, че окситоцинът, наричан още и хормон на любовта, създава по-силни връзки между родители и деца, както и между партньорите в двойката. Окситоцинът се секретира в организма ни по време на оргазъм. Той се асоциира с чувства, като любов, щедрост, сигурност.
 
Предишно проучване показа, че хормонът е от значение за моногамията при животни. Сега изследователите за първи път откриват доказателство, че хормонът може да има подобен ефект и върху хората.
 
В новото проучване участват 86 хетеросексуални мъже на средна възраст около 25 години. Част от тях приемат окситоцин под формата на назален спрей, а другите - плацебо. 
 
Оказва се, че мъжете от първата група пазят по-голяма дистанция от непознати жени, които намират за привлекателни, в сравнение с останалите. 
 
Окситоцинът обаче не показва ефект върху неженените мъже, пояснява изследователският екип.
NEWS_MORE_BOX
 
Тъй като окситоцинът повишава доверието и чувството за сигурност, изследователите очакват, че под въздействието на хормона, мъжете ще допуснат по-малка дистанция с жените. Ефектът обаче е точно обратен, пояснява ръководителят на проучването Рене Хърлеман от Университета в Бон, Германия.
 
Резултатите показват, че окситоцинът може да помогне на мъжете да останат верни на партньорките си, допълва експертът.
 
Проучването е публикувано в сп. Journal of Neuroscience