Персистиращата инфекция с онкогенни HPV – типове е предпоставка за развитието на рак на маточната шийка, който всяка година засяга около 500 000 жени и причинява около 260 000 смъртни случаи в света.

 

Той засяга цервикса – входа към матката. Причинява се от човешкия папиломен вирус или HPV, който се предава по полов път.


 

Съществуват над сто типа човешки папиломен вирус, като за 14 от тях е известно, че причиняват този вид онкологично заболяване. Само два от тях – HPV 16 и HPV 18 са виновни за над 70% от случаите на рак на маточната шийка.

 

Те навлизат в клетката на повърхността на маточната шийка, където могат да останат в продължение на няколко години, без да причинят вреда. Тогава, без видима причина, той може да започне да поразява клетките и да предизвика видими промени в организма.
 

Целта на профилактиката е точно тази – да се открият тези промени, които, ако бъдат установени достатъчно рано, могат да бъдат успешно лекувани и така да се предотврати развитието на рак. Но ако липсва своевременна терапия, ракът се развива и завършва фатално.

 

Други проявления на HPV инфекцията включват вагинален рак и рак на вулвата, пениса и ануса, както и на главата и шията в някои по-редки случаи. Човешкият папилома вирус типове 6 и 11 пък причиняват аногенитални брадавици и рецидивираща респираторна папиломатоза.

NEWS_MORE_BOX

 

HPV вирусът се среща много често и се разпространява лесно при сексуален контакт. Половината от населението на света ще бъде заразено на някакъв етап от живота си. Може да минат десетилетия, преди да се развие рак на маточната шийка, въпреки че повечето хора се заразяват скоро след започване на полов живот.

 

И мъжете, и жените могат да станат негови жертви. Заразата обаче, както и първите етапи от заболяването, често протичат напълно безсимптомно и хората дори не знаят, че са носители на вируса. В днешно време повечето жени се изследват редовно, за да разберат дали имат някакви признаци на инфекция, наблюдавани като промени в лигавицата на маточната шийка, които могат да доведат до рак. Това са така наречените цитонамазки.

 

Въпреки че повечето момичета не започват да водят полов живот, преди да са навършили 16 години, е важно те да получат предпазното средство достатъчно рано. Добър момент за това са техните ранни юношески години и така поставянето на HPV ваксината ще ги защити за в бъдеще. Рутинната имунизация е препоръчителна на 12-годишна възраст – тогава от препаратът се извлича най-голяма полза. Ако той се постави след като младата жена е започнала да прави секс, е препоръчително преди това да се направи цитонамазка.

 

Важно е да се знае, че ваксината може да се прилага и на по-възрастни жени, но дава по-нисък имунитет, тъй като с нарастването на възрастта организмът става по-ленив в производството на антитела.

 

В доста интернет страници би могла да се срещнат публикации, според които не винаги ракът на шийката на матката се причинява от вирус и ваксинацията осигурява слаба защита срещу него, защото тя действа срещу два типа човешки папилома вирус, а те са няколко, че е твърде рано да се ваксинират 12-годишните момичета или че ваксината предизвиква автоимунни и хронични заболявания и дори, че би могла да доведе и до стерилитет. Спекулира се също, че препаратът е прекалено нов и не е достатъчно проучен.

 

Но какви са фактите?

 

През 1983 г. екипът на проф. Хералд цур Хаузен идентифицира ДНК на HPV 16 от лезии на рак на маточната шийка, а година по-късно и ДНК на HPV 18. През 1996 г. Световната здравна организация официално признава връзката между вируса и този вид рак.

 

HPV ваксините доказано предпазват от двата вирусни типа, които най-често причиняват рак на маточната шийка – 16 и 18. Иновативният им дизайн позволява те да проявяват кръстосана ефикасност и да предпазват и от онкогенни типове, които не са включени в изначалния им състав.

 

Според официалното становище на Глобалния експертен съвет по безопасност HPV ваксините не съдържат ДНК на вируса, затова няма как да причинят заболяване. 4 години след последния преглед на безопасността при 170 млн. дистрибутирани по света дози във все повече страни, в които има национални имунизационни програми, Експертният съвет на Световната здравна организация продължава да бъде спокоен относно профила на поносимост на препаратите.

 

Всички клинични проучвания на двете HPV ваксини, бивалентна и четиривалентна, доказват отличния им профил на безопасност.

 

След поставянето им досега са регистрирани само някои оплаквания, най-често свързани с оток и зачервяване на мястото на поставяне, което е характерен страничен ефект при всички други ваксини. Те отшумяват спонтанно и след кратко време.

 

Пълен списък с потенциалните нежелани реакции могат да бъдат намерени в листовката за пациента, която се прилага към всяка опаковка.

 

Проучванията сочат, че имунизирането на 12-годишните девойки извлича максимална полза от препарата, което осигурява по-силна и дълготрайна защита. Ваксинирането ефективно предпазва от развитието на променени клетки в маточната шийка, причинено от типовете HPV, включени във ваксините. Това важи за жени, които в момента не са инфектирани с тези вируси.

 

Те обаче няма да предпазят тези жени, които по време на ваксинирането имат HPV 16 или 18. Също така, ваксините няма да предпазят от развитието на рак , причинен от всички останали потенциално канцерогенни типове HPV.

 

Съществуващите ваксини се прилагат като три мускулни инжекции, по схема, в продължение на 6 месеца. Тяхното приложение води до предпазване от заболяване, причинено от тези типове поне 5 години, времето до което са  проследени жените в проведените досега клинични  проучвания. Тези проучвания продължават и затова все още не може да се каже колко дълго трае предпазното действие на ваксините.

 

Естествено мъжете не могат да заболеят от рак  на маточната шийка, те могат да пренесат HPV на тяхната партньорка. Тъй като все още не се знае дали ваксините ефективно ще предпазят от инфектиране с НРV на момчета или мъже, в България засега не може да се препоръча тяхното ваксиниране.

 

HPV ваксината намалява риска от рак на маточната шийка, но не го елиминира. Дори да сте се ваксинирала, изключително важно е да продължите с редовните профилактични прегледи на маточната шийка.