Д-р Людмил Еленчев е акушер-гинеколог и онколог, завеждащ Второ акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ за женско здраве "Надежда", София. Завършил е Висшия медицински институт в Плевен. Има признати специалности по акушеро-гинекология, онкология и здравен мениджмънт.

 

 - Д-р Еленчев, България е на водещо място в Европа по рак на маточната шийка. На какво според Вас се дължи тази черна статистика?


 

Първо е необходимо да разграничим процентите на заболеваемост и на смъртност. България е на второ или трето място в Европа по заболеваемост от рак на маточната шийка, но е на първо място по смъртност от това заболяване. Това не означава, че българските пациентки не се лекуват по правилен и ефективен начин, дори напротив - проучванията показват, че лечението на карцинома в различните стадии на болестта е много успешно.

Например в четвърти стадий 5-годишната преживяемост на жените с рак на маточната шийка е 5-8 на сто. В трети стадий преживяемостта е около 20-30%, а в първи стадий, който също е напреднал карцином, преживяемостта може достига 85%.

Черната статистика за високата смъртност в Бългаия може да се обясни с късното откриване на заболяването.

 

 - Колко нови случая на рак на маточната шийка се регистрират годишно в България?

 

Всяка година в България се откриват около 1100-1200 нови случая. В световен мащаб този брой е към 500 000. В същото време от това заболяване у нас умират по 350 - 400 жени годишно. Това означава, че всеки ден умира по една жена с този вид рак.

 

 - Защо според Вас заболяването се открива късно?

 

Съотношението на пациентките, при които откриваме инвазивен карцином и тези с предканцероза или нулев стадий на рак на шийката на матката би трябвало да е 30 към 70 в полза на жените в нулев стадий. Но, за жалост, при нас е тъкмо обратното.

По-страшното е, че почти всяка трета от тези около 77 - 80% жени с инвазивен карцином са в толкова напреднал стадий на заболяването, че тяхната преживяемост достига само от 8% до 30% за 5 години.

 

 - Кои са опасните щамове HPV, които причиняват рак на маточната шийка и как може жената да се предпази от тях?

 

Най-високорисковите щамове на човешки папилома вирус са 16 и 18, които са "обвинени", че причиняват рак на маточната шийка. Те са заложени и в двете ваксини за профилактика, които се прилагат в България.

 

 - Но са обект на много нападки и противоречиви мнения. Безвредни ли са все пак?

 

Няма медикамент, който да е напълно безвреден за здравето. Ваксините са едно съвременно технологично постижение, плод на генното инженерство и по презумпция трябва да знаем, че те са безопасни.

Известни са някои странични ефекти като зачервяване около мястото на убождането, кратковременно повишаване на телесната температура и чувство на неразположение. Има регистрирани случаи, при които ваксинирани момичета са починали, но след задълбочени проучвания е установено, че смъртта им е причинена от нещо случайно съпътстващо ваксинирането на пациентката, а не самата ваксина.

 

 - При какви симптоми жената, носител на опасните щамове HPV, трябва да се обърне към лекар за преглед?

NEWS_MORE_BOX

 

Инфекцията с човешкия папилома вирус често протича безсимптомно. За съжаление, първите симптоми на рака на маточната шийка са всъщност късни симптоми. Това означава, че заболяването вече се е развило.

Един от водещите признаци на болестта е контактното кръвотечение - кръвотечение при полово сношение и физическо усилие, извън редовния месечен цикъл.

Един от първите симптоми, който често се пренебрегва, е и така нареченото "бяло течение". То не е специфичен за рака признак, но е индикация, че нещо се случва.

 

 - Преди близо година в МБАЛ "Надежда" започна специална програма за профилактика на рака на маточната шийка. Бихте ли ни разказал повече за нея и за постигнатите резултати?

 

В началото на миналата година по време на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка, в МБАЛ за женско здраве "Надежда" се проведе кампания за напълно безплатна профилактика с пълен набор от необходими изследвания. Тогава по повод рождения ден на болницата решихме да направим един подарък на жените в столицата и така в рамките на две седмици много дами си направиха профилактичен преглед.

Впоследствие това се превърна в една наша вътрешна традиция и вече подлагаме всички наши пациентки в репродуктивния център на задължителен преглед, преди да започнат техните процедури за зачеване. През тези две седмици открихме един инвазивен карцином на рак на маточната шийка, който е напълно излекуван до този момент, а също и голям брой предканцерози, за които жените дори не бяха подозирали.

 

 - Когато говорим за папилома вируси и рак на маточната шийка, разбираемо вниманието ни е насочено към жените. Каква обаче е ролята на мъжа и какво би следвало да е неговото поведение при наличие на инфекцията?

 

В психологически аспект, що се отнася до подкрепата, която мъжът трябва да оказва на жената до себе си, това зависи до културата на обществото, на народопсихологията дори. От здравна гледна точка трябва да имаме предвид, че 80% от хората в един момент са били носители на HPV инфекцията, като различаваме инфекцията от диагнозата рак на маточната шийка. Това, че някой е заразен с този вирус, не значи, че е болен или че ще се разболее някога.

Има отделни държави, Австралия например, където срещу човешкия папилома вирус се ваксинират и мъжете. Но тук трябва да се намери балансът полза-вреда, като ползата е, че така няма опасност мъжът да предаде инфекцията на жените, с които общува интимно, а вредата се отнася до финансовата част на въпроса, тъй като това ваксиниране не е евтино. Така че няма практика за профилактика при мъжете.

 

Какъв е Вашият съвет към дамите?

 

Моят съвет е да провеждат редовни профилактични гинекологични прегледи с вземане на цитонамазка.