Оралният секс е сред основните причини за възникването на опасни щамове на бактерията Neisseria gonorrhoeae – причинител на заболяването гонорея. Неупотребата на презервативи по време на този тип сексуален контакт е в основата на масовото ѝ разпространение. С всяка поредна трансмисия на патогена, различните бактерийни щамове стават все по-устойчиви на антибиотични препарати и вече из цялият свят се наблюдават случаи на гонорея, които не се поддават на лечение – документирани са в Япония, Франция и Испания.
 
Гонорейната бактерия може да инфектира гениталиите, ректума и гърлото, като последното представлява най-голям проблем за лекарите. При лечение на първоначалните симптоми – зачервено гърло, болки, полипи и други класически признаци на инфекция на горните дихателни пътища масово се изписват антибиотици, които не са достатъчно силни. Това води до излагането на множество щамове Neisseria на неподходящ противомикробен препарат, към който те започват да развиват устойчивост. При последващото приложение на правилният антибиотик, той вече се оказва недостатъчно силен и инфекцията продължава да се развива.
NEWS_MORE_BOX
 
Статистиката достъпна за Великобритания сочи, че 77,9% от мъжете и 76,8% от жените на острова участват в орални сексуални активности поне веднъж годишно. 78 милиона нови случая на заболяването, водещо и до безплодие се регистрират по света всяка година.
 
Срещу най-масовия щам на гонорея, разпространен глобално вече се установява 97% неефктивност на антибиотика ципрофлоксацин, а дори тежката артилерия в антибиотичните лечения – бактерицидът цефтриаксон вече е неефeктивен в 66% от случаите.
 
От Световната здравна организация съветват задължителното използване на предпазни средства по време на секс. Ако е налице желание за практикуването на орален секс се съветва редовното изследване за полово предавани инфекциозни болести, поне на всеки 3-5 месеца, дори когато човек има само един полов партньор и още по-често ако са повече от един. Превенцията на заболяване е по-лесно, евтино и разумно от лечението му.