Болките по време на секс могат да се дължат на редица подлежащи състояния, различни при двата пола. В британско изследване от 2016 г., публикувано в Journal of Obstetrics and Gynaecology, една на всеки 10 жени изпитва силна болка и дискомфорт по време на интимен контакт. Приемайки това за нормално или понеже се срамуват, тези жени не търсят медицинска помощ. 

 
Подобна статистика за силния пол все още не е известна, но при всички хора това състояние се нарича диспареуния – болезнен полов контакт.
 
Какви са най-честите причини при жените? На първо място стоят инфекциите. С най-голяма честота те засягат срамните устни, вагината и пикочните пътища. Редовни виновници са гъбичните инфекции, хламидиите и влагалищната трихомонада – болката при тях е умерена. По-силни болки могат да причинят възпаленията на маточната шийка, фалопиевиете тръби и яйчниците.
 
След тях, водещи са раковите заболявания на репродуктивния тракт и тъканните увреждания в следствие на травми на таза, претърпяни хирургични интервенции или раждане.
 
Анатомичните вариации са строго индивидуални – останки от химена, пролапс на матката или влагалището – всички те водят до силен дискомфорт и могат дори да доведат до избягване на полова активност.
 
Хормоналната активност е друг водещ проблем. Състояния като ендометриоза и аденомиоза засягат вътрешната обвивка на матката и изискват лекарска намеса. Недостигът на женски полов хормон – естроген, от друга страна, може да доведе до недостатъчно овлажняване на вагината и да предизвика силно триене на тъканите при пенетрация – освен болка, това може да доведе и до тъканни разкъсвания, които повишават риска от развитието на полово предавани болести. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
При мъжете, болка най-често се изпитва в тестисите или главичката на пениса, предимно след еякулация. Инфекции на простатата, пикочния мехур и семенните канали водят до силна, пареща болка и сърбеж след еякулация. При възпаления на пикочния мехур се изпитна интензивна болка по време на еякулация.
 
В над 50% от случаите на диспареуния при мъжете, отговорно е състоянието Frenulum breve. Френулум или „юздичка“е наименованието на еластичната тъкан, под главата на пениса, която го свързва с подвижната кожичка – препуциум. Тя може да е твърде къса или да бъде разкъсана при особено енергичен полов акт. Ако едно от двете състояние е налице, то възпрепятства движението на препуциума по дължината на пениса. Освен до болка, това състояние прави проблемно поставянето и задържането на презерватива.
 
При по-млади хора, възможна причина е и липсата на опит и прибързаността на движенията. Във всеки случай, след болка по време на секс е желателна консултацията със специалист уролог, гинеколог или сексолог.