Болката или дискомфортът, които се изпитват в областта на единия или двата тестиса може да произхожда от самия тестис или други състояния, които засягат скротума, слабините или корема.
Известни са няколко състояния, които предизвикват болка в тестисите, чието разпознаване е важно и налага консултация със специалист, за да се избегне влошаване на функциите им при опасните.Структури в скротума
Тестисите са част от мъжката репродуктивна система. В тях се образуват сперматозоидите и мъжкият полов хормон тестостерон.
Тестисите се намират в кожно образувание, наречено скротум, което ги задържа подобно на торбичка, извън тялото. Скротумът се разполага между пениса и ануса. Размерите на тестисите при възрастния мъж са равни на големи маслини. По принцип нормално е единият тестис да се намира малко по-ниско от другия в скротума.


Върху задния ръб на тестисите се намира епидидимисът или надсеменникът. Той има тръбовидна структура с форма на полулуние. Различават се глава, тяло и опашка. Епипидимисът осигурява канал за предвижване на сперматозоидите от тестиса към семепровода.


Семепроводът е чифтен орган. Представлява мускулна тръба с дължина около 50 см, която достига простатната жлеза. Семепроводът тръгва от опашката на епидидимидиса, изкачва се заедно с артерията, вената и нерва на съответния тестис, навлиза в коремната кухина през вътрешния ингвинален пръстен и се насочва към пикочния мехур. Отваря се в простата. 


Семепроводът пренася сперматозоидите от епипидимиса до уретрата. Участва във формирането на състава на семенната течност.Какво може да причини болка в тестисите?
Познати са няколко състояния, водещи до болка в тестисите. Някои от тях изискват бързо предприемане на медицинска помощ и справяне с проблема с цел запазване на функциите на тестисите.


Торзия или усукване на тестиса
Усукването на тестисите в скротума води до влошаване на кръвоснабдяването им (заради усукването кръвоносните съдове на семепровода се притискат). Когато кръвоснабдяването е нарушено за дълго, това води до увреждане на тъканите на тестиса. Състоянието изисква неотложна медицинска помощ и компетентно мнение на лекар веднага.
 

Торзия обикновено се получава, когато тестисът не е нормално прикрепен или поставен в скротума. Дължи се на усукване на семенната връв на тестиса, при което той виси свободно в скротума. Състоянието впоследствие се съпровожда с кръвоизливи и поява на болка. По-често усукване се получава на левия тестис. По изключение се получава и на двата.


Състоянието се среща най-често при момчетата, между 7 и 18-годишна възраст. Възможно е да се прояви и при по-възрастни мъже до 30 години, но това са редки случаи. Често се наблюдава и по време на неонаталния период след раждането на бебето. Изключение е да се получи при травма.


Втора част на материала