Пудендалната невралгия се причинява от притискане и хронично (продължително) възпаления на пудендалния нерв. Често протича като средно до тежко инвалидизиращ невропатичен болков синдром, тъй като съществено може да нарушава както работоспособността през деня, така и съня на засегнатите. Но не са рядкост пациенти, при които се проявява единичен симптом – свързан с болка по време на секс или затруднения в поддържането на ерекция при мъжете.


Пудендалният нерв инервира зоната между половите органи и ануса (перинеум), областта около ануса и долна част на ректума, външни полови органи при жените и скротума и пениса при мъжете.


Изграден е от влакна със сензорна, двигателна и автономна функция. Увредата на пудендалния нерв причинява повече сензорни дефицити (болка, парене), отколкото двигателни. Пудендалният нерв има сложен ход през анатомичните структури на таза, поради което вероятността да се увреди е много висока.Основният симптом е болка в таза - в началните етапи болката не е характерна нощно време, но при продължително и неправилно лечение води до безсъние. Налице могат да бъдат още изтръпване в областта на таза и гениталиите, прояви на парене, стрелкаща болка и отключване на болка, дори при докосване до дрехи и чаршафи, поради повишения праг на болката.


Не са изключени чести позиви за дефекация и уриниране, поради дисфункция на сфинктерите. Болката, освен след полов акт и по време на него, може да има още при изхождане.


При жените с пудендална невралгия половият контакт може да бъде умерено болезнен. Освен това е възможно да имат затруднения до невъзможност да достигнат оргазъм. Често е налице вулводиния – парене и болка в областта на вулвата.
При мъжете сексуалната дисфункция се проявява като болка по време на ерекция, затруднено поддържане на ерекция или болезнена еякулация.


Болката се влошава при продължително стоене в седнало положение, а се подобрява при изправено или легнало положение – поради механичното освобождаване на нерва от съседните структури, които са го притискали.


Пудендалната невралгия често остава неразпозната и неправилно лекувана.


Продължително седене, колоездене, езда или дори хроничен запек (обикновено в продължение на месеци или години) могат значително да влошат болковата симптоматика.


Увреждане на пудендалния нерв по време на раждане или гинекологични интервенции-абразио,оперативно прекъсване на бременност, както и оператична намеса в областта на ануса и ректума също са част от етиологията.


В редки случаи туморен процес, притискащ пудендалния нерв също може да стане причина за проявите на симптоми.
Пудендалната невралгия може да бъде много трудна за диагностициране, тъй като не съществува специфичен тест.

 

Диагнозата на това състояние зависи до голяма степен от правилната анамнеза и физикалния преглед. При него се установява променена кожна чувствителност, като е препоръчително да се извърши и вагинално или ректално изследване – с пръст се оказва натиск върху пудендалния нерв, за да се види дали се провокира болка.


Други методи са ядрено-магнитен резонанс и нервна блокада с инжектиране на обезболяващ медикамент около пудендалния нерв, за да се види дали болката изчезва. При жените блокадата може да се извърши трансвагинално, а при мъжете трансперинеално.


Диференциална диагноза на пудендалната невралгия се прави с множество състояния като кокцигодиния (болка в опашната кост), абактериален хроничен простатит, идиопатична анална болка, интерстициален цистит, синдром на раздразненото дебело черво, дисфункция на тазовото дъно и други.


Препоръките са да се използват специални възглавници тип „поничка“, с цел намаляване на натиска върху пудендалния нерв и тазовото дъно. Освен това на няколко месеца могат да бъдат извършвани физиотерапевтични процедури, упражнения за релаксация на мускулите на тазовото дъно, Боуен терапия.
Медикаментозното лечение се състои в болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства.


По-инвазивни методи са блокада на пудендалния нерв, невроаблация и хирургично лечение с цел декомпресия на нерва.


Референции:
1. Pudendal Nerve, Physiopedia;
2. Pudendal neuralgia, National Health Service;
3. Pudendal Neuralgia, Cleveland Clinic.