При някои момичета силната болка по време на месечния менструален цикъл е сигнал за повишен риск от развитие на екстензивна форма на ендометриоза, показват предварителните данни на научно изследване.


В изследването на учени от Университета Декарт в Париж са включени 229 жени, претърпели операция заради ендометриоза, при което френските учени установяват, че най-екстензивната форма, позната като инфилтрираща ендометриоза (DIE), е свързана с чести оплаквания от болезнена менструация в тинейджърска възраст. Четири пъти по-висока е вероятността при тези жени да се наложи хормонална терапия преди навършване на 18 години.


Резултатите от изследването, публикувани в сп. Fertility and Sterility показват, че наличието на дисменорея в пубертета може да се смята за признак на риск от развитие на инфилтрираща ендометриоза в по-късна възраст.


При ендометриоза се наблюдава разрастване на лигавицата на матката в други органи като яйчници, фалопиеви тръби или други органи на малкия таз. Характерното за този вид тъкан е, че тя се образува по вътрешната страна на матката след втората половина на цикъла и отпада при липса на бременност, явление което се определя като менструация.


При разпространение на ендометриалната лигавица в други органи се получава слепване или увреждане на локалните тъканите. Това често е причина за затруднения при желание за бременност. Процесът е съпроводен с болка ниско в корема, тежест, болезнени маточни крампи при менструация. При жените с инфилтрираща ендометриоза се установяват множество слепвания в органите разположени в таза, включително вагината, пикочния мехур, червата.


Има три форми на ендометриоза: повърхностна, овариална и инфилтрираща. Именно при последната се наблюдават множество сраствания.


Диагноза за ендометриоза се поставя трудно, в повечето случаи години след като момичето или жената страда от състоянието. Причините за оплакванията могат погрешно да се отдадат на други състояния като кисти в яйчниците, проблеми с органите в малкия таз, възпаление в таза, заболявания на червата. Изследванията на органите на малкия таз или ехография помагат за поставянето на диагнозата. За най-информативен и единствения начин за поставяне на диагноза коректно се смята лапароскопията.


При изследването си екипът на д-р Чарлс Чапрон от Университета Декарт в Париж се опитва да намери ранни симптоми, които могат да се асоциират с развитието на ендометриоза при претърпели операция жени поради ендометриоза.


43% от 229-те жени са с инфилтрираща ендометриоза. При 58% от тях се е наложила хормонална терапия за овладяване на болките при менструация. Такава се е предприела и при 26% от жените с други форми на ендометриоза. 21% от жените с инфилтрираща ендометриоза и 6% от тези с друга форма приемат лекарствата преди навършване на 18 години.


При жените с ендометриоза се установява и фамилна обремененост със заболяването - 13% при инфилтрираща и 5% при  останалите форми.


Все още не съществува ефективна терапия, която да предпазва от прогресиране на ендометриозата, обяснява д-р Чапрон.


Хормоналната терапия, която се използва при болезнена менструация не предпазва от развитие на инфилтрираща ендометриоза, показват резултатите от изследването до този момент, но това не означава, че предписването им е неоснователно.


Докато не се изяснят причините за прогресиране на заболяването и начините, по които то може да се предотврати, ранното диагностициране на заболяването, което да обясни причините за оплакванията, е от съществено значение.


Експертите препоръчват болката при менструация да не се лекува със стандартните болкоуспокояващи, а да се потърси специалист за компетентна оценка на състоянието и адекватно лечение.


Освен болкоуспокояващи, терапията при ендометриоза включва няколко вида хормонални лекарства, с които се цели ограничаване на разпространението на ендометриалните тъкани в организма.