Според изследвания почти три от четири жени изпитват болка по време на полов акт в даден момент от живота си.

 

Първата причина за неприятното усещане в леглото може да бъде гинекологичен проблем като например вагинит или възпаление на влагалището, причинено от полово предавана болест или гъбична инфекция. В някои случаи може да е причинена от кисти на яйчниците, ендометриоза, маточни фибромии и инфекция на пикочния мехур. Може да съществуват дори структурни дефекти в частта на половите органи. Например наклонената матка може да причини болка по време на секс.


 

Ако има болка в процес на сношение, може да липсва достатъчно овлажняване заради спад в естрогенните нива, причинен от стрес, лекарства, менопауза или друго. За жените сексуалната възбуда трябва да започне с мозъка. Тоест трябва да има предварителна настройка за предстоящ акт и съответно предразполагане за по-лесно отпускане и достигане до кулминацията. Когато има наличие на сухота, може да се предизвика триене, което да доведе до инфекция, както и болка. Ето защо любовната игра преди половото сношение е от важно значение.


За избягване на вагиналната сухота, може да се използва лубрикант, който е на водна основа. Специалистите препоръчват да се избере такъв, който е близо до естественото pH, но да се избягват слюнката и мазила като вазелин. С употребата на овлажнител или лубрикант, може да се намали сексуалния дискомфорт.


Ако сексът е болезен, може да се окаже също, че позицията е неправилна. Ако мъжкият полов член е с извивка, може да се наблегне на мисионерската поза или поза лъжичка. Също така, ако мъжът е прекалено надарен, понякога може да се изпитват неприятни усещания от жената. Трудностите при проникване се приписват на вагинизма, който се изразява в неволно свиване на вагиналните мускули.


Все пак, ако се изпитва болка по време на секс, се препоръчва консултация със специалист, за да се установят точните причини за неприятните усещания в интимните отношения.