Бариерните методи за контрацепция предпазват от забременяването, като не позволяват мъжките полови клекти (сперматозоидите) да достигнат женските такива (яйцеклетката). Примери за такъв тип контрацепция са презервативите, цервикалната шапка, гъбата и други. 


Презервативът (кондомът) представлява вид бариерен конптрацептивен метод, като са налични да вида - мъжки и женски. Мъжкият кондом е тънък филм от латекс (вид гума) или полиуретан (вид пластмаса), който се поставят върху еректиралия пенис преди секс. Материалите, от които е направен, предпазват от пренасянето на полови болести като ХИВ. 


Женският презерватив представлява тънка пластмастова или гумена торбика, която прелепва по стените на вагината. Задържа се на място от външен пръстен пред вагината и вътрешен пръстен пред маточната шийка. Женският кондом предпазва от полово предавани заболявания. Препоръчително е кондомите да се използват с лубиркант, за да се намали риска от скъсване на презерватива или от дразнене на интимната област. Хубаво е да се използват лубирканти с основа вода или силиконови такива с латексови презервативи. Двата вида кондома - мъжкият и женският - не бива да се използват заедно. След употребата на презертавитие те трябва да се изхвърлят. 


Ползите от изполването на кондоми са, че те са евтини, могат да се закупят от много различни места, нямат влияние върху женските полови хормони. Също така, могат да се използват веднага след раждане и не променят качествено или количествено съставките на кърмата. Най-голямото преимущество, което презервативът има пред другите бариерни методи е, че той предпазва от предаване на полово преносими заболявания. 


Много рядко някои хора са алергични към латекс и тогава презервативите могат да доведат до кожни обриви и алергична реакция. 


Друг бариерен метод за контрацепция е цервикална шапка. Тя представлява малук пластмасов купол, който покрива плътно маточната шийка и остава на място на принципа на засмукването. Цервикална шапка предпазва от навлизането на сперматозоидите в матката и се препоръчва да се използва заедно със спермицид. 


Този вид контрацептивен метод се предписва и поставя от лекар. Шапката трябва да се остави на място за поне шест часа след секс, но не повече от 48 часа. Ако се прави полов акт повече от веднъж в този времеви период не е необходимо да се изполва спермицид повторно. 


Положителните страни на цервикалната шапка са, че тя не влияе върху женските полови хормони или кърмата и може да се приложи до 40 часа преди пристъпване към сексуален акт. Жени, които са родили, трябва да изчават най-малко 6 седмици след раждането преди да използват цервикална шапка, докато матката и маточна шийка се върнат обратно в нормалните си размери.


Препоръчва се цеврикаланта шапка да се използва от хора, които имат един постоянен партньор, защото не предпазва от полово предавани заболявания. Друг недостатък на цервикалната шапка остава възможността уредът да раздразни вагината. Също така, за да се предотрватят тежки нежелани реакции като системна инфекция, е добре този вид бариерен метод да се не прилага по време на менструация.