Бариерните контрацептивни методи са механични средства, които пречат на сперматозоидите да достигнат до матката. Те са:

 

  • Кондоми

Механично, широко разпространено и най-често употребявано средство за контрацепция. Новите модели презервативи са покрити със спермицидни вещества, които допълнително повишават тяхната ефективност. Освен това са средство за предпазване от СПИН, сифилис, Хепатит Б и други полово предавани заболявания. Неуспехът идва от това, че е възможно нарушаване на цялостта им по време на полов акт.


 

  • Диафрагми 

Това са полиуретанови механични средства, които трябва са се поставят в задния влагалищен свод- там, където се намира шийката при условия, че жената не е с т.н. „обърната матка“- ретроверзия на матката. В този случай шийката на матката е насочена напред, а не назад, както е физиологично и метода е неприложим. След полов контакт, диафрагмата трябва да престои във влагалището минимум 6ч. Методът е неприложим също така и при жени със смъкване на влагалищната стена.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

  • Цервикална шапка 

Стар бариерен метод с ограничено използване в наши дни. Прилича на купол и е направена от пластмаса, или гума. Трябва да се постави така, че да прилегне плътно към шийката на матката. Избират се изндивидуални размери за различните големини маточни шийки. Ефективността е сходна с тази на диафрагмите.

 

  • Вагинални гъби 

Представляват полиуретанови меки устройства, с форма на сплескана сфера и трябва да прилегнат плътно към маточната шийка. Имат примка за по- леснот изваждане. Съдържат 1 г наноксинол-9 и поемат еякулата. Преди употреба се намокрят, въвеждат се във влагалището и могат да престоят там до 30 ч. Ефикасността е по-ниска от тази на диафрагмите.

 

  • Спермициди

Използват се под формата на гелове, кремове, пяна, вагинални таблетки. Съдържат Наноксинол-9, който действа спермицидно чрез унищожаване на повърхностния липопротеинов слой на сперматозоидите и ги прави неподвижни. Спермицидните средства се поставят 10-15 мин преди половия контакт и действието им продължава около 60мин. Не трябва да се правят промивки на влагалището поне 6ч след coitus, за да бъдат унищожени всички сперматозоиди. При честа употреба на спермицидни средства, може да се получи ерозия- разязвяване на лигавицата на влагалището и на маточната шийка, което пък да бъде „входна врата“ за СПИН и други полово предавани заболявания. Спермицидните средства, както и честите промивки на влагалището могат да нарушат нормалната влагалищна флора и да доведат до „измиване“ на нормалните лактобацили. Тяхното редуциране може да доведе до гъбична, или анаеробна инфекция на влагалището.