I. Бариерни методи

1. Контрацептивни гъби

 


Представляват меки, дисковидни устройства с пръстенче, с което се поставят и изваждат от вагината. Направени са от полиуретан и съдържат спермицида ноноксинол 9.

 

Гъбата се навлажнява и поставя преди секс, така че да покрива шийката на матката. Контрацептивният ефект остава надежден в рамките на 24 часа. Гъбата трябва да остане във вагината 6 часа след секс, но не повече от 30 часа след поставянето й.

 

Жените, които развиват локални реакции на свръхчувствителност към ноноксинол 9 не бива да използват тези контрацептиви.

 

2. Диафрагми, цервикални шапчици и цервикални щитове

 

Те действат като не позволяват на сперматозоидите да проникнат в матката и фалопиевите тръби и да достигнат яйцеклетката.

 

Диафрагмата представлява плитка латексова чашка, цервикалната шапчица има формата на напръстник, а цервикалният щит е силиконова чашка, която има еднопосочен клапан, придържащ я към маточната шийка.

 

Диафрагмите и шапчиците имат различни размери, така че е необходима консултация с гинеколог, за да се определен подходящия за конкретната жена. Щитовете са само в един размер.

 

Преди секс към тях трябва да се добави спермициден гел. Всички устройства трябва да останат във вагината 6 – 8 часа след секс, за да бъде сигурно предотвратяването на бременността. Диафрагмата трябва да бъде извадена до 24 часа след поставяне, а шапчиците или щитовете – до 48.

 

3. Дамски презерватив

 

Поставя се във вагината до осем часа преди секс и се използва еднократно. Произведени са от тънка, гъвкава полимерна материя и са покрити с лубрикант. Използването на дамски презерватив прави излишно използването на мъжки и обратно.

 

4. Мъжки презервативи

 

Най-често презервативите се правят от латекс или полиуретан. Най-ефективно е съчетаването им със спермициден продукт. Някои презервативи са фабрично лубрикирани, докато други са специално пригодени за орален секс (без лубрикат са). Използването на нелубрикирани презервативи за вагинален или още повече, за анален секс, изисква добавянето на такъв. За предпочитане са лубрикантите на водна основа, тъй като маслото от маслените лубриканти може да разтвори частично латекса и да улесни скъсването на презерватива. Презервативите не бива да бъдат носени в джоб или портфейл, защото топлината може да разруши латекса и да улесни скъсването му!

 

II. Устройства за имплантиране

1. Пръчици

 

Големи са колкото кибритена клечка, която се имплантира под кожата на мишницата. Освобождат прогестини, които предизвикват промени в маточната лигавица и слуз, които не позволяват на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката. Ефективността им се запазва в продължение на три години.

NEWS_MORE_BOX

 

2. Устройства за имплантиране в матката

 

Всички имат формата на буквата Т. Резделят се на:

  • Медни устройства – освобождават малки количества медни йони, които парализират сперматозоидите. Ако все пак настъпи оплождане, устройствата възпрепятстват вгнездването на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката. Поставят се от гинеколог и са ефективни в продължение 5 – 10 години.
  • Хормонални устройства – освобождават прогестини в матката, които спират узряването на яйцеклетките и променят маточната лигавица и слуз. Те също възпрепятстват вгнездването на оплодената яйцеклетка. Поставят се от гинеколог и остават ефективни до 5 години.