Баланит представлява възпалението на главичката на половия член, а на кожата на препуциума (тънка еластична кожа намираща се в крайната част на пениса и покриваща неговата главичка) – постит. Поради тяхната близост възпалителният процес практически никога не е изолиран и затова се говори за баланопостит. Среща се по-често при необрязани мъже.
 

Каква е причината за това възпаление?

Причината за възникването на баланопостита може да бъде с инфекциозен или неинфекциозен характер.

1. Инфекциозен баланопостит – причинява се от:


 • вируси – Herpes simplex virus тип II;
 • бактерии – стафилококи, стрептококи, Escherichia coli, Proteus, Enterococcus;
 • Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium и др.
 • Гъбички-Candida albicans.

 

2. Неинфекциозен баланопостит – в резултат на:

 

 • алергична реакция към  медикаменти, сапуни, кондоми, бельо;
 • травма – при полови ексцесии;
 • токсични агенти – неправилно приложение на концентрирани противобактериални разтвори.


Баланопоститът може да бъде първичен и вторичен, който възниква при друго заболяване като например диабет, гонорея, сифилис, краста.
 

Как се развива болестта при баланопоститът?

Основна причина за развитието на баланопостит се явява задържането на смегма (миризлив секрет, отделян от жлезите, разположени по вътрешната повърхност на препуциума, примесен с излющени епителни клетки).


Това може да стане както при липса на лична хигиена, така и като последица от фимоза (невъзможност за забелване на главичката на половия член). Застоялата смегма причинява възпаление по 2 механизма:

 • тя представлява благоприятна среда за развитие на банална инфекция;
 • след разлагането си причинява химично дразнене.
   

Каква е клиничната картина?

Баланопоститите са остри и хронични. Клиничните оплаквания са сърбеж, серозно-гнойна секреция и болки. При прегледа може да се открие фимоза със секреция от стеснения отвор.

Кожата е оточна, зачервена. При запуснати болни отокът може да бъде значителен, дори с мехури. В единични случаи се констатира увеличение и възпаление на ингвиналните лимфни възли.

При хроничния баланопостит оплакванията са незначителни, но секрецията е постоянна. Образува се срастване между главичката на половия член и препуциума, което още повече затруднява хигиена и дренажа на смегмата.

Само при най-тежките запуснати случаи може да се развие флегмон (дифузно гнойно възпаление), кавернит (възпаление на пещенистите тела на половия член), гангрена на препуциума. В началните фази, при опит за самолечение, може да се достигне до парафимоза (стеснение на препуциума, който е издърпан зад главичката на пениса и не може да се върне върху нея).
 

Как се диагностицира?

Диагнозата се поставя лесно въз основава на данните от разпита на пациента и физикалния преглед. Причинителите на инфекцията могат да бъдат доказани микробиологично, чрез посявка на определени хранителни среди на взетия секрет.
 

Как се лекува?

При лечението се цели освобождаване на цялата главичка на половия член от препуциума и отстраняване на секрецията чрез промивки с леки дезинфекционни разтвори. При тежка, неподдаваща се на дилатация фимоза се извършва оперативна инцизия (разрез) до откриване на главичката на половия член.

Локалните бани с дезинфекционни средства водят до овладяване на процеса. Задължително болният трябва да се предупреди да прави банята при оголена главичка и след това да връща препуциума за профилактика на парафимозата.

NEWS_MORE_BOXСлед банята локално могат да се приложат антибактериални, антимикотични или кортикостероидни унгвенти в зависимост от идентифицираните  чрез посявка на секрета причинители.

При хронични сраствания последните се отлепят поетапно чрез дилатация (разширяване) или оперативно, най-често се прави циркумцизио (обрязване).
 

Как се профилактира?

Основно място заемат правилата на личната хигиена:

 • ежедневен щателен тоалет на половите органи;
 • използване на интимни сапуни и душ-гелове;
 • старание в подържането на хигиената на ръцете преди и след посещението на тоалетната
 • спазване правилата на „безопасния секс”.