1. Какво е баланит?

Баланит е цялостното възпаление на повърхностната кожа на пениса.


Най-честите прояви са зачервяване, което се получава при лоша лична хигиена или фимоза – често срещана в младото поколение, при която се задържа смегма под препуциума и предизвиква инфектиране на кожата на пениса. Себорейният дерматит се забелязва най-често под обръча, за който се закрепва препуциума посредством юздичката – френулума. Чест причинител на баланит е развитието на кандидоза – гъбички или контактен алергичен дерматит. Причина за появата на алергия може да е бельото или алергия към лубрикант, използван за овлажняване на презервативите.Ксеротичен облитерантен баланит често се среща и с термина лишийна склероза. При тази болест засегната е най-предната част от главичката на пениса, която прогресира до загуба на кожа на пениса или обезцветяването й. Друго заболяване, водещо до клинична картина на остър баланит, е циркулярният баланит. Това е кожна манифестация на синдром на Райтер, който е в комплекс с артрит, уретрит или конюнктивит при пациентите.

Фимоза е състояние, което предизвиква влошена лична хигиена и задръжка на смегма и урина под кожата на главичката на пениса – препуциум.

 

Лечението често е ефективно при приложение на антибиотични кремове. За коректно поставената диагноза е редно да се изключат инфекциозни заболявания на урогениталния тракт, които може да авансират и да се съпроводят с клинична картина на остър баланит.

 

Възпалената кожа на пениса може да бъде причинена и от парафимоза. Това е състояние, при което препуциумът се отпуска под главичката на пениса и се захваща в основата и предизвиква възпаление и оток на половия орган. Състоянието предизвиква влошен венозен дренаж в главичката, което предизвиква задръжна на кръв в съдовете с малък лумен – венули и капиляри.


Препуциумът може да бъде върнат на нормалното си място при засягане в основата на главичката след леко обезболяване с 1% лидокаинов разтвор, но ако не се постигне желаният резултат, пациентите се съветват да бъдат оперирани. Процедурата се нарича циркумцизия – обрязване и представлява оперативно премахване на препуциума.

 

NEWS_MORE_BOX

2. Какви изследвания се прилагат при баланит?

Задължително е вземането на микробиологична проба и нейното уточняване относно наличие на гъбички или бактерии в подкожието. Също така се взима проба от стерилна урина, която се подлага на микробиологична и клинична лаборатория. Целта е да се установи дали има налична инфекция на урогениталния тракт.


Прилагат се още алергични тестове, за да се установи дали пациентът няма алергия към тъканите на бельото си или към наскоро използван лубрикант или презервативи при полов акт.


3. Какво е лечението на баланит?

Лечението се подлага според първопричината. Най-честите терапевтични средства са антибиотици или фунгицидни кремове, които унищожават бактериалната и гъбична флора.


Лекарите съветват да се прилагат редовни промивки с бледорозов разтвор на калиев перманганат или вариво от смрадлика. Тези две субстанции имат изразен антибактериален и антисептичен ефект, които успокояват кожата и създават предпоставка за лечение на наличната инфекция.

 

В терапията на баланит се прилагат и някои стероидни кремове, но в много кратък период от време. Целта е да се предпази пениса от страничните ефекти на приложените стероиди. При доказване на фимоза или парафимоза от уролог се пристъпва към обрязване с цел трайно лечение на проблема и по-добра лична хигиена у мъжа.