Изключително важно е правилно да се вземе микробиологичното изследване, а именно от горната трета на влагалището. Ако се вземе вагинален секрет непосредствено до входа на влагалището, където патогенната флора е в най-голямо количество и ако не се използва спекулум, то вероятността да се позитивира бактерията E.coli е много голяма поради анатомичната близост на влагалището с пикочния мехур и ануса. В тези случаи ще се стигне до ненужно лекуване на влагалището, което може да доведе до дисбаланс във влагалищната флора и в резултат развитието на други влагалищни патогени. (Към първа част на материала)

 

Ако все пак се изолира ешерихия коли от горните отдели на влагалището и се открие същият причинител и в изследваната стерилна урина, лечението ще е свързано с прием на антибиотик за интервал от 7 до 10 дни. Подборът на правилен антибиотик става въз основа на приложената към резултата антибиограма. Паралелно с приема на антибиотик не трябва да се забравя изписването на пробиотик, който да се приеме един час преди, или един час след антибиотика.


 

При пациентки с повишена склонност към развитие на гъбични инфекции във влагалището, може да се предпише и антимикотик за орално приложение, независимо от приема на пробиотик. Влагалището се лекува с глобули, които пациентката поставя сама за определен период от време.

 

След приключване на лечението с подходящите за целта глобули, може да се направи курс с лактобацили за вагинална употреба, целящи възстановяване на баланса във влагалището. Паралелно с цялото това лечение трябва да се изпишат и медикаменти, съдържащи червена боровинка под формата на чайове или таблетки. При пациентки с често рецидивиращи инфекции на пикочните пътища причинени от ешерихия коли, при които медикаментите с червена боровинка не водят до клинично подобрение, могат да се приложат съдържащи сух екстракт от листа на мечо грозде.

 

Правилното лечение, както и неговата продължителност трябва да е съобразено с клиничните симптоми на пациентката. Ако се установи бактерията във влагалището е удачно да се посъветва интимния партньор също да направи изследване на стерилна урина или на семенна течност. Докато трае лечението трябва да бъдат използвани бариерни предпазни средства по време на полов контакт.

 

При мъжете субективните симптоми са свързани с често и болезнено уриниране, както и отделянето на безцветна течност от уретрата извън периодите на микция. Ако инфекцията остане нелекувана или неразпозната, тя се разпространява към пикочния мехур и простатната жлеза. Това води до промяна в цвета, консистенцията и мириса на семенната течност, а нерядко се появяват и болки в тазовата област. Лечението отново е с антибиотици според приложената антибиограма.

 

Ешерихия коли се открива често и по време на бременност и в повечето случаи, без да дава субективни оплаквания. Ако в хода на проследяване на бременната и при рутинно изследване на обикновена урина, се позитивират повече левкоцити и нитрити в нея, то опитният лекар би следвало да предложи изследване на стерилна урина и търсене на скрита инфекция с ешерихия коли. Останала нелекувана по време на бременност, бактерията води до опасност от засягане на бъбречните легенчета, пирексия, тежка дисеминация на бактерията в кръвта и сериозни последици както за бременната така и за нейния плод. Тежка инфекция по време на бременност може да е причина за преждевременно отваряне на околоплодния мехур на плода и преждевременно раждане с всички рискове от него.

 

Полово предаваните инфекции крият рискове за пациента, ако останат дълго време нелекувани. Една част от тях могат да протекат без субективна клинична симптоматика, но като късна последица да са причина за стерилитет. Правилният подход към оплакванията на пациента, познаването на клиничната картина на повечето полово предавани инфекции, своевременното и подходящо лечение значително намалява този риск.