При бактериалната вагиноза от влагалището се отделя силен секрет в резултат на нарастването на условно-патогенни бактерии, които са част от естествената му микрофлора. Преди състоянието беше известно като Gardnerella vaginitis, по наименованието на бактерията, която най-често причинява състоянието. Причина за бактериална вагиноза обаче могат да бъдат и други микроорганизми.


Наличието на необичаен вагинален секрет налага преглед при акушер-гинеколог, за да се изключи вероятността от сериозни инфекции, например хламидиална или гонорейна.
 


Симптоми на бактериална вагиноза
Симптом е наличието на необичаен влагалищен секрет в малко количество, със сивкаво-бял цвят и специфична миризма на риба. В повечето случаи не се наблюдават други симптоми.
„Течението“ се появява по-често след полов акт, но трябва да се има предвид, че при всяка жена наборът от симптоми е различен. Възможно е при бактериална вагиноза въобще да не се проявят оплаквания.Причини
Бактериална вагиноза се получава при растеж на условно-патогенни бактерии вследствие на намаленото количество лактобактерии във влагалището, на които се дължи киселия състав на средата му. Ниската киселинност благоприятства размножаването на анаеробните бактерии. От тук идва и трудността при лечението на бактериалната вагиноза – не може на лечението да се гледа като определяне на вида на патогологичните бактерии и изписване на медикамент, който да ги унищожи, тъй като това би довело до растеж на друг вид микроорганизми.


Установено е, че някои фактори повишават вероятността от развитие на бактериална вагиноза: полови отношения с нов партньор, няколко сексуални партньора, прилагане на вагинален душ и тютюнопушене. Бактериалната вагиноза се развива и при жени в период, в който не водят сексуален живот.
Поставяне на диагноза
При оплаквания за необичаен вагинален секрет специалистът задава поредица въпроси с цел отличаване на състоянието от по-сериозни заболявания. Тревожни симптоми, които насочват за състояние, различно от бактериална вагиноза са: повишаване на телесната температура, наличие на болка в областта на таза, стил на полов живот, изключваш една сериозна връзка и прекарани сексуално трансмитивни заболявания.


Втора част на материала