Първа част на материала

 Симптомът, по който може да се разпознае наличието на бактериална вагиноза, е промяна на влагалищното съдържимо. Влагалищният секрет придобива жълтеникав или сивкав цвят и отделя специфична миризма на риба. Оплакването е по-силно след полов контакт.


При 50% от случаите на бактериална вагиноза обаче не се отчита и този симптом.


Диагнозата се поставя след анамнеза, вагинален преглед и микробиологично изследване на секрет.


 Подобно описание обаче се среща и при други инфекции, някои полово преносими, особено трихомониаза и вагинална гъбична инфекция и инфекции на уринарния тракт.
 

 


Бактериалната вагиноза не е от сериозните инфекции, но при някои състояния може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това се отнася в случаи на:

 

  • бременност – нелекуваната бактериална вагиноза може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане, инфекция на матката сред раждане,

 

  • при медицински процедури през влагалището, като хистеректомия, абразио и др.  - може да стане причина за инфекция в малкия таз,

 

  • при полово преносимо заболяване - наличието на бактериална вагиноза усложнява протичането му.
Лечението е чрез прием на антибиотици. Най-често се използват лекарствата metronidazole (Flagyl) и clindamycin, които се намират в две форми – за орален прием или вагинално приложение.

 

NEWS_MORE_BOXОбикновено симптомите се облекчават за 2-3 дни, но лечението продължава общо 7 дни.


При прием на metronidazole и tinidazole трябва да се избягва употребата на алкохол, тъй като комбинацията води до гадене и повръщане.


Вагиналните кремове и глобули с clindamycin нарушават здравината на презервативите, което налага въздържане от сексуални контакти по време на лечението.


Необходимо е да се предвиди и защита от гъбична инфекция, тъй като приемът на антибиотици предразполага към развитието на такава. Симптоми на гъбичната инфекция са сърбеж, зачервяване, бяло вагинално течение с вид на пресечено кисело мляко.