Бактериалната вагиноза е най-разпространената инфекция на влагалището, наред с гъбичната и трихомониаза.


Бактериалната вагиноза се приема за средна по тежест бактериална инфекция на вагината. Смята се, че причината за нея е нарушаване на естествения баланс между микроорганизмите, съставляващи влагалищната микрофлора.


В състава на влагалищната микрофлора влизат както полезни „добри“ бактерии, така и условно патогенни. При здравия организъм те взаимно си влияят, което не позволява растежа, както на едните, така и на другите, като така се поддържа благоприятна здравословна среда във влагалището.


При спад на имунната система обаче балансът лесно може да бъде нарушен, при което количеството на условно патогенните микроорганизми нараства за сметка на полезните. Това може да постави началото на инфекция и заболяване.


Възможно е бактериалната вагиноза да се появи и отмине за няколко дни, без дори засегнатата жена да си дава сметка за състоянието си. В други случаи обаче може да доведе до оплаквания.


По-висока честота и риск от бактериална вагиноза се наблюдава при смяна на сексуалния партньор или полов живот с повече сексуални партньори, провеждане на вагинален душ, фактори като продължително излагане на слънце, тютюнопушене и др.


Трябва да е ясно обаче, че въпреки че се среща при жени в сексуално активна възраст, причината за бактериалната вагиноза може да не се крие в партньора.Как могат да се обяснят подобни твърдения? По кожата, включително и лигавиците на половите органи, нормално носим набор от микроорганизми, които сме придобили с раждането си. Част от тези микроорганизми имат полезни функции за организма ни - подобно на лактобактериите, които включително се намират и във влагалището и отделят млечна киселина, а благодарение на нея се нормализира естествената кисела среда там, предпазваща на свой ред от инфекции.


Наборът микроорганизми обаче се различава при всеки човек (той е сравнително подобен при хората, поддържащи близки контакти в едно семейство). При полов контакт с нов партньор, без предпазни мерки, настъпва един вид обмен на микроорганизми. Заради спецификата на половите органи при жената, този обмен е „по-фатален“ при нея - новите микроорганизми могат да разстроят баланса на вагиналната микрофлора, особено ако жената е податлива на инфекции и с лабилен имунитет.

 

NEWS_MORE_BOXПодобен е проблемът и при начин на живот с повече от един партньори, при който се създават условия за непрекъснато разстройване на баланса на вагиналната микрофлора, без да й се даде време да го възстанови или изгради друг с включването на новите микроорганизми в състава й.


Проблемът е свързан с отслабване на локалния имунитет и склонност към лесно инфектиране.


Продължителното излагане на слънце води до спад на имунната система по принцип, като при по-чувствителните организми това може да рефлектира „върху слабото място“. Комбинацията излагане на слънце, контакт със замърсена вода (морска, в басейн) и друга среда допринася за повишаване риска от развитие на бактериална вагиноза.


Да се използва вагинален душ при дискомфорт при жената или за поддържане на влагалищна чистота беше разпространена практика преди години. През последното десетилетие обаче методът все повече се отрича от специалисите. Първо, защото при наличие на дори и малко число патогенни микроорганизми, те биха могли посредством душа да се пренесат и достигнат матката, където да нанесат сериозни поражения. Второ, с вагиналния душ се нарушават естествените механизми за поддържане на здравословна влагалищна среда.


Относно пушенето, става въпрос по-скоро за цитиране на резултати от медицински проучвания.


 

 

В продължението: как се лекува бактериалната вагиноза