През последните десетилетия се отчита нарастване на случаите на мъжки стерилитет, който се свързва с нервно-психическо натоварване при мъжа, понижен имунитет, заболявания, предавани по полов път и ...замърсена околна среда.
Всички тези фактори могат да доведат до влошена подвижност на сперматозоидите, нарушения в спермогенезата и понижена оплодителна способност.


Какво е астенозооспермия
Астенозооспермия е намаление на количеството на подвижните сперматозоиди и скоростта на движението им в еякулата на мъжа, което се отразява на оплодителните му способности. Количеството на слабоподвижните или неподвижни форми в този случай превишава 30%.


По препоръки на Световната здравна организация степените на подвижност на сперматозоидите се разглеждат в четири групи:

група А – силноподвижни сперматозоиди (активно прогресивни)
група В – предвиждат се напред по-бавно (слабо прогресивни)
група С – подвижни, но на едно място
група D – неподвижни.


По стандартите на Световната здравна организация, за да има еякулатът добри оплодителни свойства, той трябва да съдържа над 20 % сперматозоиди от група А и над 50 % сперматозоиди от група А и В.


Причините все още не са достатъчно изяснени. Смята се, че състоянието се дължи на въздействието на различни токсични вещества – употреба на алкохол, никотин, лекарства; влияние на околната среда – замърсена околна среда от промишлени отпадъци, радиация, високи температури; както и вследствие на различни инфекции, особено микоплазмена, възпалителни процеси и различни автоимунни заболявания.

 


Всички тези фактори могат да доведат до промени в химичния състав на плазмата (течността) в спермата, когато в съдържанието й намалява количеството на въглеводороди и други енергетически вещества.
 


 

От значение е намаляването или липсата на отрицателен електрически заряд на сперматозоидите, наличие на повърхността им на различни патологични микроорганизми, като микоплазма.
Наблюдават се различни нарушения в сперматогенезата (образуването на сперматозоидите), в резултат на което се намалява количеството подвижни сперматозоиди и се образуват патологични форми, неспособни на пълноценно движение.
 


Астенозооспермията не е обвързана с възрастта - оплодителната способност при мъжете  не се понижава с възрастта така, както при жените. Най-често състоянието се дължи на вродени особености на организма или след прекарване на заболяване.

 

 

Количеството на неподвижните сперматозоиди се увеличава при продължително полово въздържание.
 


В продължението: признаци и диагностика