Проблемите, свързани с женската менопауза от дълго време са предмет на внимание на гинеколози и ендокринолози и в тази област са постигнати сериозни успехи с използване на съвременни средства и методи за корекция на нарушенията на хормоналния баланс.


Андропаузата при мъжа обаче дълго време оставаше извън полезрението на специалистите. Но и тя е не по-малко сериозен проблем, който също изисква грижи както от страна на лекарите, така и от страна на психолозите.

 


Симптоми


Не само жените имат повод да се оплакват от промените, които настъпват с тях през климактериума. Наистина съществува критическа възраст и при мъжа, която се нарича андропауза.

 

Обикновено тя се свързва с редица сексуални проблеми, които подкопават психиката на мъжа.


Нарушенията в хормоналния баланс, настъпващи при мъжа с напредване на възрастта водят до промени, проявяващи се с натрупване на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо да депресия, намалено либидо и еректилна функция, увеличение на простатната жлеза с проблеми в уринирането и увеличена честота на сърдечно-съдови заболявания.


Проявленията на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства.

 

След 30-тата година при мъжа на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10%. Едновремено с това друг фактор в организма, наречен свързващ половите хормони глобулин (Sex Binding Hormone Globulin или SHBG) нараства.

 

Този фактор свързва част от тестостерона и останалия несвързан хормон (свободен тестостерон) е този, който е биологично активен. За оценка нивото на тестостерона определящо значение има измерването на свободния тестостерон, а не свързания или общия.

И странични ефекти


Силно повлияна в отрицателен план е имунната система. Зачестяват инфекциите, вирусните заболявания. Не по-малка беда са  сексуалните неблагополучия, затлъстяването, което пък често е причина за сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

 

Познанията в областта на експерименталната медицина, ендокринологията, повишаване достъпността и диагностичните възможности на хормоналните изследвания, както и създаването на ефективни препарати за корекция на хормоналните нарушения вече дават възможност проблемите на мъжете в напредваща възраст успешно да се решават.

Ниското ниво на тестостерон е основна причина за редица физически, мисловни и емоционални промени при възрастните мъже.

 

Те включват липса на способност за концентрация, понижено настроение и емоционалност, стигащо до депресия, раздразнителност, безпокойство, обща слабост и умора, нарушения в паметта, хипохондрия, намален интерес към околните.

NEWS_MORE_BOX


Липсата на адекватно ниво на тестостерон е причина за сериозни сексуални неблагополучия. В тези случаи проблемите са свързани с намаленото желание (либидо) за полови контакти и нарушения в ерекцията.

 

Повишеното ниво на естрогени също допринася за сексуалните нарушения, тъй като естрогенните молекули блокират тестостероновите рецептори и с това предотвратяват възможността за специфични за тестостерона биохимични въдействия върху нерви, кръвоносни съдове и мускули.

Какво е решението на проблема?

Мъжете на около 50 години, които се оплакват от подобни смущения, биха могли да се обърнат към лекар, ако качеството на живота им е сериозно понижено. Около 30% от 50-годишните мъже имат добре изразени симптоми.

Има специализирани кабинети, в които се правят консултации по проблемите на андропаузата. Консултацията с лекар е много важна, защото е опасно да се приемат хормонални препарати по лична преценка. Те задължително трябва да са предписани от лекар. Самодиагностицирането и самолечението на симптомите на андропаузата е не само недопустимо, но и може да бъде опасно.


Лечението на андропаузата включва заместителна терапия с тестостеронови препарати, препарати стимулиращи тестостероновата продукция, препарати подтискащи продукцията на естрогени и DHT, хранителни добавки, диета и стил на живот.


Противопоказани за лечение с хормонално заместваща терапия са болните с рак на простатната жлеза и рак на гърдите.


За постигане на максимална ефективност от лечението и избягване на рискови фактори за активиране на недиагностицирани тумори на простатната жлеза преди лечението е необходимо да са направят редица изследвания, както и преглед на простатната жлеза. В хода на хормоналното лечение се правят контролни хормонални изследвания на всеки 30-45 дни до 5-ия месец, а след това на 6 месеца.

Можете да си помогнете сами

Здравословният начин на живот безспорно е от полза. Той може да повлияе добре на много от смущенията пречинени от андропаузата. Спортът, здравословното хранене и редовните почивки са само част от съветите на специалистите.

 

Разходките сред природата зарежда с енергия и дава възможност за добро раздвижване. Приема на подходящи витамини и билкови добавки също е добра идея.


Алкохолът въздейства върху функцията на черния дроб и пречи на преработването на излишните естрогени в организма. Препоръчва се ограничаване на консумацията на спиртни напитки.