Според статистически данни 90% от хомосексуалните мъже и близо 5% от сексуално активните жени са правили анален секс. Специалисти обясняват, че причината за практикуване на този вид секс се дължи на множеството нервни окончания, които правят ануса много чувствителен. Може се усети и приятно стягане около пениса на партньора, който прониква. 
 
Въпреки че много хора намират удоволствие в аналния секс, той крие и някои рискове, поради което се налага да се вземат мерки за безопасност, преди да се премине към действие.
 
Всъщност аналното проникване е най-рисковата сексуална активност, а причините са няколко:
 
  • В ануса липсва естествената лубрикация, която влагалището има. Проникването може да разкъса тъкани в ануса, което да позволи на бактерии и вируси да проникнат в кръвта. Това може да доведе до разпространение на сексуално преносими инфекция като ХИВ.

 

Според данните на проучвания излагането на ХИВ чрез анално проникване повишава с 30 пъти риска от предаване на инфекцията, в сравнение с вагиналното проникване. Излагането на човешкия папиломен вирус чрез анален секс може да доведе до развитие на анални брадавици и рак на дебелото черво. Употребата на лубрикант може да помогне, но по този начин разкъсванията не се предотвратяват напълно. 
 
  • Тъканта в ануса не е толкова добре защитена. Външната тъкан има слоеве от мъртви клетки, които играят ролята на защитна бариера срещу инфекции. Тъканта вътре в ануса няма естествена защита.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Анусът е обграден с пръстовиден мускул, наречен „сфинктер“, който се стяга след дефекация. Когато този мускул е стегнат, проникването може да бъде трудно и болезнено. Повтарящият се анален секс може да доведе до отслабване на аналния сфинктер, което затруднява задържането на изпражненията. Упражненията на Кегел могат да бъдат полезни за предотвратяване или „коригиране“ на този проблем.

 


  • Анусът е пълен с бактерии. Дори никой от партньорите да няма сексуално преносима инфекция, бактериите, които естествено се намират в ануса, могат да инфектират партньора, чийто пенис прониква в него. Практикуването на вагинален секс, веднага след анално проникване, може да доведе до вагинални инфекции и такива, засягащи пикочните пътища.