Аналният секс се свързва предимно с хомосексуалност, но в действителност това е толкова често срещана активност при хетеросексуални двойки от незапомнени времена. Съвременните технологии предлагат анонимен достъп до подобна информация, което провокира още повече двойките да опитат тази заклеймена практика. Подобна сексуална практика обаче крие своите рискове...

 

На първо място: много неопитни двойки прибягват до този акт, заради липсващия риск от забременяване. Това обаче не означава, че отпада необходимостта от ползването на презерватив. СПИН и други полово предавани болест могат да се прихванат и чрез анален секс и въобще при всякакъв вид сексуални действия без използване на протекция. Вероятността за заразяване от ХИВ при анален секс дори е по-голяма, тъй като при него се получават разкъсвания и наранявания. Съответно контактът с кръвта създава благоприятните условия за вируса. Не бида да се подминава и фактът, че при анален секс вероятността от физическо нараняване на ануса е твърде голяма.


 

Самият анален секс не е причина за туморни заболявания, но дори с предпазни средства, съществува минимален риск от предаване на папилома вирус (HPV), който има щамове, асоцииращи се с развитието на рак. Разпространението на вируса е нараснало с 160% при мъжете и 70% при жените за последните 30 години. При приемащия този вид сексуално проникване има 7 пъти по-висок риск от заразяване с папилома вирус от този на проникващия.

 

NEWS_MORE_BOX

Трябва да се има предвид и следното - докато вагината има свои естествени лубриканти, анусът няма. При анален секс задължително трябва да се използват лубриканти на водна основа, понеже останалите могат да реагират с латекса на кондома и да го разградят. Необходимо е да се използват и различни презервативи за вагинален и анален секс, така се избягва преносът на различни специфични за двете места бактерии.

 

Важно е да се отбележи, че тъканите вътре в ануса не са така добре защитени, както тези извън него. Трябва да се внимава, особено при използването на секс играчки или при проникване, тъй като дори и малките разкъсвания могат да доведат до неприятни инфекции. За секс играчките важи същото правило, каквото е и за презервативите - да не се употребява една и съща за ануса и вагината.

 

Ако по време на аналния секс има стимулиране на клитора или друга силно ерогенна зона, първоначалната болка може да бъде пренебрегната и това да направи тази одумвана практика доста по-приятно преживяване.