Афродизиаците са група вещества, които стимулират сексуалното желание и потентност. Знае се, че черният шоколад повишава либидото. Както и че към тази група принадрежат чесънът, лютите чушки, стридите, авокадото, смокините и ред други. Но колко се знае за пълната противоположност на афродизиака – анафродизиака? И дали се приемат така редовно, както и шоколада...

Изкуствените подсладители повеждат класацията на убийци на сексуалното желание. Те съдържат аспартам, съставка която влиза в конфликт с „хормона на щастието“ - серотонина, без който либидото страда силно. Този подсладител мож да бъде заменен с мед, който е не само по-полезен, но и няма страничните ефекти, често срещани при аспартама – главоболия, раздразнителност и безсъние.

Изненадващо за мнозина, любимият и полезен корнфлейкс също попада в списъка на анафродизиаците. Самото начало на продукта е било подето от Джон Келлог, който водил истински кръстоносен поход срещу мастурбацията, вярвайки, че тя е първопричина за редица опасни заболявания като туберколоза и хемофилия... За това създал корнфлейкса – храна без вкус, захар или месо, която да засища, но да не дава твърде много енергия, която да използваме за нечисти цели... Е, успял е.

Соята също заслужено присъства в тази черна листа. Макар да е добър заместител на месото, тя съдържа фитоестрогени, които се конкурират с тестостерона. Редовната й консумация може да доведе до проблеми с плодовитостта при мъжа, повишаване нивата на мастните тъкани и загуба на космена покривка.

NEWS_MORE_BOXАко обичаме секса, трябва да избягваме и безалкохолните напитки. Те са силно подсладени и могат да причинят флуктуации в теглото и настроението. Консумирани често, водят до затлъстяване, зъбен кариес, нерядко и диабет. Тези състояния сами по себе си вредят на сексуалния живот.

Какво е положение с алкохолните напитки? Едно-две питиета могат да имат релаксиращ ефект, а виното може да внесе истинска романтика... Но алкохолът индиректно понижава продукцията на тестостерон, което вреди на потентността на много мъже. Най-неподходящата напитка преди сексуален контакт е джин с тоник. Хининът, който е овкусител на тоника и алкохолът в джина дават двойна доза анафродизиак в едно питие.

Редовно посягаме и към друг опасен убиец на либидото ни. Чашата хубаво ароматно кафе сутрин може да действа освежаващо за работа, но многото кофеин повишава нивата на хормона кортизол, което води не само до понижена секреция на тестостерон, но и до спад в енергията, тъй като при консумацията му глюкозата в кръвта се усвоява по-бавно.