Аменореята не е заболяване, а симптом на много заболявания. При аменореята се наблюдава липса на менструация при полово зрялата жена.
Различават се няколко форми на аменорея:

Същинска аменорея – липсата на менструално кървене се обуславя от настъпили промени в органите, които имат отношение към менструалния цикъл. Стойностите на половите хормони са ниски, поради това не може да се осъществи цикличното протичане на промените в ендометриума (лигавицата на матката).

Менструално кръвотечение може да липсва и поради особености на промени в половите органи, яйчници, матка и други. В този случай кръвта се наслагва във влагалището, матката или дори във фалопиевите тръби, поради наличие на механично препятствие, което възпрепятства отделянето на кръвта извън тялото (например при атрезия на влагалището, вид аномалия, при която е се наблюдава пълно или частично срастване на влагалище).


Аменореята може да бъде физиологична. Тогава тя се дължи на особеност на възрастта (детска възраст до пубертета, менопауза) и настъпили промени в организма (бременност, кърмене).

Липсата на менструация може да бъде и вследствие на отстраняване на полови органи (яйчници, матка) при операция.

Патологична е, когато е резултат от болестотворен процес в организма, който може да е от локален или общ характер.


Патологична аменорея
Различават се две форми на патологична аменория. Първична е, когато се дължи на недоразвити полови органи или наличие на вторични полови белези, нарушения в растежа и др. вследствие на патологичните процеси по време на ембрионалното развитие, в детска възраст или пубертета. При първична аменория менструацията не се появява във възрастта на пубертета.
Вторичната аменорея се появява след като вече е имало менструация. За аменорея се говори, когато менструацията липса 3 месеца. В тези случаи функционалните разстройства са по-леки, периодите на аменорея се редуват с периоди с менструация.


При аменорея следва да се потърси причината и да се направят обстойни изследвания, тъй като понякога липсата на меструация може да се задълбочи и да доведе до състояние на преждевременно менопауза.


Причините за патологичната аменорея са различни:

  • хормонална дисфункция при забоявания на яйчниците, хипофизата; заболявания на надбъбречните, щитовидна и други жлези с вътрешна секреция;
  • заболявания на централната нервна система (шизофрения, тумор на мозъка, менингоенцефалит и др.);
  • остри и вирусни инфекции (тиф, ревматизъм, малария, туберкулоза, гонорея и др.)
  • хронични интоксикации (алкохолизъм, наркомания и др.)
  • при алиментарни нарушения – авитаминоза, гладуване, прехранване;
  • тежки заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, заболявания на ендометриума и др.;
  • както и на заболявания на психиката.


Независимо от многообразието на етиологичните фактори, непосредствената причина за аменореята засяга ендокринатата система (хипофиза, яйчници, надбъбречни жлези, щитовидна жлеза) или матката (особено ендометриума).
Може да е засегнат само един от изброените органи или няколко.
 

Клиничната картина зависи много от симптомите на основното заболяване. На пръв план се установяват характерни признаци на инфекциозни, ендокринни заболявания, интоксикации, разстройства в храненето, аномалии в развитието и др. Аменореята е само един от симптомите на водещото заболяване.

При продължителна аменорея се появяват симптоми на хипофункция на яйчниците като следствие на задълбочил се недостиг на естрогени, което води до влошаване на кръвоснабдяването и тонуса на матката и атрофия на половите органи.
 


При гинекологичен преглед се изясняват степента на развитие на половите органи, наличие на атрофия и заболявания, които биха могли да са причина за аменореята. Провеждат се хормонални изследвания.
 

Лечението е насочено към основното заболяване.