С всяка година броят на хората с някаква форма на алергия нараства с около 3% и само за последните години е нараснал повече от двойно. Очевидно, алергиите са често срещан феномен, но каква част от случаите се падат на един много специфичен тип – алергията към сперма? Оказва се, че състоянието се среща рядко, но носи своите специфични особености и най-вече – дискомфорт.

 

Алергия към сперма се установява по-често сред жените и е причина за някои много неприятни сексуални смущения. Алергичната реакция се отключва от специфични протеини в семенната течност на мъжа, на каквито тя е много богата. При жени с алергии към сперма всеки необезопасен сексуален контакт потенциално завършва с раздразнение, оток, сърбеж, парене и други проблеми с лигавицата на влагалището, провокиращи физически и естетически дискомфорт.


 

Тези отчетливи прояви са характерни и за класическите вагинални инфекции, причинени от бактерии или гъбички. За разграничаването им е важно да се проследи дали оплакванията се появяват винаги след сексуален контакт, или само след секс без презерватив. Ако са налице само след обезопасен сексуален контакт, по-вероятно е причината да е вагинална инфекция. Ако презервативът предпазва от появата им, много вероятно е причината да е именно алергията към сперма.

 

Алергията към сперма се характеризира с една интересна особеност. Възможно е дадена жена да проявява признаци на алергия само към спермата на даден свой партньор, поради специфични особености на протеините в състава й. При всички случаи обаче няма установена връзка между алергията към сперма и фертилността на жената. Дори при сериозна алергична нагласа, възможностите на жената да зачене и роди здраво дете остават незасегнати.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Няма категорични данни на какво може да се дължи развитието на алергия към сперма. Знае се обаче, че тя в някои случаи се проявява спонтанно, дори в по-зряла възраст, именно поради специфични особености на състава на семенната течност при отделните мъже – даден партньор да една жена може да не води до поява на алергични реакции, а друг – да ги провокира всеки път след сексуален контакт.

 

Прилагат се различни методи за овладяване на алергията към сперма. Според експертите е напълно възможно алергичната нагласа на всяка жена да се изживее и проявите на алергия към спермата на даден партньор да отшумят напълно с времето. Ако това не стане, следва да се потърси по-сериозна помощ от алерголог за справяне с деликатния проблем.