Може ли сексът да има странични ефекти? Колкото и странно да е, отговорът на този въпрос е положителен, а за жалост страничните ефекти на секса невинаги са такива. Има хора, при които сексът отключва каскада от полюсни усещания и от върха на насладата те много бързо преминават към крайно негативни емоции. Това са хората с т.нар. посторгазмен болестен синдром. Поради проявите си състоянието често се означава и като алергия към оргамзи. Среща се много рядко, а в повечето случаи засяга мъже.

 

Първите прояви на синдрома при млади хора, които нямат сериозен сексуален опит са плашещи. Според експертите за тези хора е трудно да прикрият влошеното си физико-емоционално състояние след секс, което в някои случаи трае с дни. Една от най-неприятните особености на посторгазмения болестен синдром е тенденцията към влошаване на проявите с времето.


 

Най-типичните симптоми при посторгазмен болестен синдром са подобни на тези при грип или силна алергична реакция. Това е причина състоянието да се означава и като алергия към оргазми. Симптоматиката включва хрема, повишена телесна температура, главоболие, зачервяване и подпухване на очите, силна умора и др.

 

Много характерна е още една особеност на посторгазмения болестен синдром. Посочените оплаквания се появяват и след секс с партньор, и след мастурбация.

 

Алергия към оргазмите се диагностицира изключително рядко и в медицинската практика са документирани едва няколкостотин случая до момента. Засегнатите са почти само мъже. Оплакванията продължават от 1-2 дни до седмица и най-често изчезват спонтанно след този период. За съжаление, за да се появят отново след следващия изпитан оргазъм.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Защо се развива специфичната алергия към оргазми и на какво се дължи половата зависимост със засягане предимно на мъже – все още не е ясно. Според една хипотеза роля има дисбалансът на някои химични съединения в мозъка. Според друго схващане посторгазмения болестен синдром се дължи на автоимунни нарушения, водещи до реакции, подобни на алергичните. Причините засега са само предполагаеми.

 

Неизвестната етиология на алергията към оргазми е причина за това състоянието все още да не може да се лекува. То се явява сериозно физико-емоционално бреме в живота на засегнатите. Но разбирането от страна на партньора може да помогне за поне частично облекчаване на чисто емоционалните прояви.