Менопаузата е естествен биологически процес, а не заболяване. Макар, че е свързана с хормонални, физически и психосоциални промени, тя не е краят на жизнеността или сексуалността на жената. За да се облекчат симптомите, възникващи при менопауза, могат да помогнат някои билки или хранителни добавки.


Черен Кохош
Корените на черния кохош, съдържат тритерпенови съединения, фитохормони и органични киселини. Фитоестрогените и прогестиноподобните вещества, намиращи се в растението имат положително действие върху хормоналния баланс на жените.
Екстрактът се препоръчва при менструални болки и срещу някои симпроми на менопаузата: горещи вълни, нощно потене, атрофия на влагалището.
Не се препоръчва при бременни и жени, чернодробни проблеми.


Ленено семе
Лененото семе и лененото масло могат да помогнат при леки симптоми на менопауза. То е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, лигнани, диетични фибри и витамини.
Употребата на ленено семе намалява горещите вълни с до 35%, а нощното изпотяване с 44%, сочи научно проучване.  
Не се препоръчва приемът на ленено масло или лигнани по време на бременност.


Калций
През менопаузата нивото на женските хормони рязко спада, което може да доведе до намаляване здравината на костите. В тези случаи допълнителното набавяне на калций е от изключително значение.
Жените под 51-годишна възраст трябва да приемат по 1000 мг калций на ден, след това - по 1200 мг на ден. Нужното количество може да се набавя с храни, богати на калций.


Червена детелина
Червената детелина е многогодишна билка, която може да се използва за подобряване свойствата на женските полови хормони, за предотвратяване на горещите вълни и повишаването на артериалното налягане в пременопаузата и климакса.
Действието на билката за стимулиране на естествената продукция на естроген все още не е напълно доказано.
Приемът на червена детелина не е препоръчителен при страдащи от естроген-позитивен рак на гърдата или матката.


Витамин D

Както калцият, така и витамин D, е от изключително значение за здравината на костната система. Витамин D помага на организма да абсорбира калция и да се усвои от костите.
Витамин D се синтезира от кожата при излагане на слънчева светлина. 10-15 минути на слънце са достатъчни за организма да си набави нужното количество.


Уайлд ям
Уайлд ям се използва за алтернативно хормонално лечение при менопауза. Природните съставки в този вид сладки картофи проявяват свойства подобни на хормоните естроген и прогестерон.
Биологично активните добавки, съдържащи Уайлд ям, намаляват много от патологичните симптоми в периода на климакс: горещи вълни, нощно изпотяване, сухота във влагалището.


Жен – шен
Редица проучвания доказват, че различни видове жен-шен могат да подобрят качеството на живот по време на менопаузата. Жен-шенът  се използва за увеличаване на доброто настроение и подобряване качеството на съня.
Все още не е съвсем ясно дали американският или корейският жен-шен помага повече срещу горещите вълни през климакса.


ДХЕА
ДХЕА (дехидроепиандростерон) или "хормонът на енергията" се секретира от надбъбречните жлези. Представител е на стероидните хормони, а основният му градивен елемент е холестеролът.
След 30-годишна възраст естествени нива на хормона ДХЕА значително намаляват. Хранителни добавки или медикаменти съдържащи този хормон могат да намалят симптоми като ниско либидо и горещи вълни през менопаузата.
Някои изследвания сочат, че продължителният прием и високите дози от хормона на енергията може да увеличи риска от рак на гърдата.


Донг куай
Донг куай е билка използвана в китайската медицина повече от 2000 години. Билката подпомага движението на кислорода в кръвта и поддържа здравето на женските полови органи.
Употребата на Донг куай успокоява нервната система и подобрява концентрацията и самочувствието на дамите през менопаузата. Помага при стрес и психични проблеми.

 


Нека не се забравя, че консултацията с личния лекар е препоръчителна преди започване приема на добавка с цел облекчаване на менопаузата. Добавките могат да крият различни странични ефекти, които могат да се отразят отрицателно на организма, особено при определени здравословни състояния.