Понижено сексуално влечение, нежелание за интимен контакт, липса на настроение и самочувствие, са индикации за намалено либидо. Мнозина са засегнати от този проблем в определен момент от живота си. В някои случаи може да се дължи на медицински причини, в други проблемът е на психическа основа.


Съществуват различни възможности за повишаване на либидото и възвръщане на нормалното сексуално поведение по естествен път. Вижте кои са те, според специалистът Катрин Худ, преподавател в Оксфордския университет в Англия.


Внимателно с алкохола
Едно питие може да намали тревожността и стреса и да подобри настроението за секс. Но внимавайте, алкохолът е и депресант. Свръхконсумацията му може да провокира нежелан ефект.Афродизиаци
За повишаване на либидото в миналото се е прибягвало именно до използване на разнообразни тонизиращи вещества, днес познати като афродизиаци. Сред най-известните са аспержите – богати на витамини А и Е, калий, калций, фосфор. Със стриди пък можем да увеличим сексуалния апетит. Деликатесът съдържа антиоксиданти и микроелементи, необходими за доброто сексуално функциониране. Богати са на цинк – важен минерал за плодовитостта. Бананите помагат за повишаване на енергичността, съдържат ензима бромелаин, който подобрява мъжкото либидо. Любима храна на милиони – шоколадът, също участва в списъка с най-добрите афродизиаци. Доказано е, че след консумация на лакомството, нивата на ендрофина, известен като хормона на щастието, се повишава драстично.

Други афродизиаци са авокадото, смокини, зеле, целина, тиквени семки, някои видове водорасли, чесън и др. Разбира се, да не забравяме и ягодите.


Никакви цигари
Добре известен факт е, че тютюнопушенето може да има негативно въздействие върху притока на кръв към половите органи, като провокира стесняване на кръвоносните съдове. Освен това, цигарите намаляват енергията и издръжливостта. А ако имате гадже-непушач, неприятната миризма на цигари може да го отблъсне и да намали желанието за секс.


Поддържайте форма
Редовните упражнения ще помогнат за подобряване притока на кръв към половите органи. Освен това, физическата активност освен че повишава енергичността и общото здравословно състояние, спомага поддържането на нормално телесно тегло. Всичко, което подобрява самочувствието, ще подобри и либидото.


Отслабване
Наднорменото тегло може да повлияе не само на самочувствието и сексуалността, но води и до риск от заболяване на кръвоносните съдове, което може да намали съществено притока на кръв към гениталиите.


Консумирайте правилните продукти
Ако тялото ви отслабва поради влошено здраве, и честотата и качеството на секса ще пострада. Затова, специалистите препоръчват да консумираме около 5-9 плодове и зеленчуци на ден. Витамините и антиоксидантите, които се съдържат в продуктите, ще поддържат добър приток на кръв към половите органи.


Масаж
Масажните техники могат да направят чудеса за сексуалната възбуда. Подгответе спалнята с подходящото осветление и музика, и започнете с масаж на гърба. Няма да сгрешите, ако направите подобна изненада на любимия.


Йохимбин
Йохимбин дълго време е използван от африканците като афродизиак, често е наричан "естествената виагра". Смята се за подходящо средство за борба с мъжката импотентност, въпреки че клиничните изпитвания засега са разочароващи. Има сериозни доказателства обаче, че има благотворно действие при жените.


Гинко Билоба
Изследвания показват, че листата на дървото гинко билоба помагат за подобряване притока на кръв към мозъка и половите органи. Смята се, че има положителен ефект при повишаване на сексуалното желание, възбуда и оргазъм.