75% от жените най-малкото веднъж в живота си прекарват гъбична инфекция, като 45% страдат от такава два или повече пъти.

Вагиналната гъбична инфекция е втората сред най-разпространените причини за абнормално вагинално течение. Първата принадлежи на бактериалната вагиноза.

Гъбички развива почти всяка бременна, което се дължи на промяната във влагалищната среда. Вагиналните секрети стават по-богати на захар, което и храни тези неприятни микроорганизми.

Около 5% от жените с вагинални гъбични инфекции развиват хронична вулвовагинална кандидоза. За такава се говори при повтаряне на оплакванията от гъбична инфекция четири и повече пъти в годината. При повечето жени не се открива друго основно заболяване, което да предразполага към чести гъбични инфекции.

Употребата на дамски душ трябва да се избягва, тъй като тази процедура нарушава баланса на вагиналната микрофлора, вследствие на което се губи локалния имунитет.

Възможно е гъбичната инфекция да мине от само себе си. Но винаги съществува риск нелекуваната инфекция да се усложни и доведе до тазово-възпалителна болест.

 

Обикновено при гъбична инфекция не се налага едновременно провеждане на лечение при двамата партньори. Не може да се твърди със сигурност, че гъбичните инфекции са непременно сексуално преносими. Лечение при партньора се налага, ако при него са налични определени симптоми като зачервяване, възпаление и сърбеж на пениса – наличен е кандидозен баланит. Изписва се антимикотичен крем или маз за локално приложение.


NEWS_MORE_BOXМедикаментозното лечение се справя с вагиналната гъбична инфекция в 80 до 90% от случаите за срок до две седмици, най-често за няколко дни.

Приемът на антибиотици убива полезните лактобацили, които са част от вагиналната полезна микрофлора, при което условно-патогенните микроорганизми набират мощ. Ето защо приемът на антибиотици следва да е само по лекарско предписание, да се спазват дозировката и продължителността на вземане. При склонност към гъбични инфекции лекарят може да изпише средство, което да подпомогне имунитета.

Не забравяйте, че е нормално да се отделя вагинален секрет. Важно е да разпознавате неговите особености. При здрав организъм той е чист или леко бял, без миризма и не създава дразнене. Характеристиките на вагиналния секрет се променят според времето на менструалния цикъл, например той е по-бистър в първата половина на месечния цикъл, а след овулацията става гъст и лепкав. Научете се да разпознавате различните от обичайните белези на вагиналния секрет. Това ще помогне да установявате инфекциите в самото им начало и съответно ще помага за по-бързото им овладяване.