Първа част на материала - От какво зависи ерекцията?

 

На каква възраст се получава първата ерекция и докога мъжът може?
Момчето получава първите ерекции на 5-6-годишна възраст. Те все още не са свързани с еротични преживявания. Ерекцията става все по-често явление, а по време на половото съзряване се превръща в проява на сексуално влечение.

Сексуалните възможности на мъжа са максимални на възраст около 20 години, след което постепенно намаляват. Някои мъже успяват да запазят способността си до 90-годишна възраст, при други тя се губи след четиредесет.
 


 

Какво води до еректилна дисфункция?
Системната злоупотреба с алкохол, въобще големите количества алкохол, действат пагубно на еректилната способност.
Наркотиците, особено кокаин, екстази, фенамин първоначално повишават потентността, но след няколко приема я „изключват“.
 

На сексуалните възможности влияят заболявания като: простатит, захарен диабет, склероза на кървоносните съдове, особено на долните крайници, хормонални заболявания.

Излишъкът на мъжки полови хормони, приемани във вид на таблетки също имат отрицателен ефект.

От значение са състояния като  депресия, тревожност, преумора.

 


Кога се получава „срив“ на ерекцията?
При момчетата по време на първия полов акт се случва да се изгуби ерекцията. Причината е - превъзбуда. Момчето или мъжът, колкото по-силно желае контакта, толкова по-вероятното е да се случи „срив“.
 

Понякога "сривът" се дължи на нетактично поведение или неопитност от страна на партньорката. В случай, че проблемът се получи при втория и третия контакт, едва тогава може да се търси друга причина – физиологична или емоционална. С възрастта от значение за мъжа е коя е партньорката му, за разлика от младостта, т.е. способността да се получава удоволствие зависи от това дали се прави секс с предпочитаната и желана жена.Как влияе на еректилната способност интензивността на половия живот?
Негативно се отразява, както прекомерната сексуалност, така и липсата на сексуален живот. Продължителните периоди, от няколко месеца, без секс понижават способността за ерекция. И обратното, осем акта на седмица е възможно да доведат до същия проблем.
 

 

Колко пъти е добре?
Всеки има своя представа за „нормално“. Но препоръчително е от здравословна гледна точка при наличие на постоянна партньорка да има 2-3 полови акта средно на седмица. Минимумът е един път на две седмици.
 

 

Каква е връзката между ерекцията и зачеването...
Зачеването е възможно, когато след ерекция се постигне отделяне на еякулат (сперма) във вагината на жената. Ерекцията, при която не се е достига до еякулация, не води до забременяване. Друг е въпросът, ако наскоро е имало друг успешен сексуален контакт завършил с оргазъм...
 


Способността за възпроизводство е обвързана с продукцията на полови хормони. Пикът й е към 30-годишна възраст. В същото време вече се наблюдава, макар и малък, спад на потентността. Способността да се създава живот обаче се запазва до много по-късно.


Възможно е ниските нива на полови хормони да се отразят на способностите за ерекция и възпроизводство.
 

 

Как се отразява физическото натоварване на способността?
Заниманията със спорт с умерено натоварване действат благоприятно на организма и повишават потентността. Отрицателен ефект има прекаленото физическо натоварване, което води до изтощение. Нарастването на мускулите „отнема“ голямо количество полови хормони, в резултат на което се губи сексуалната способност.
 

 

Има ли връзка етническата принадлежност към потентността?
Популярно е твърдението, че южняците достигат по-бързо до сексуална възбуда, но пък при тях по-трудно се постига продължаване на времето на ерекция. При мъжете от северните националности е обратното...